PROPRIETATEA PRIMĂRIEI. O treime din casele foștilor sinistrați nu au actele făcute

Data publicării:
26032013 20case 20inundatii-56997

Principalul motiv ar fi banii. După opt ani de la inundații, oamenii spun că încă nu au cele câteva mii de lei pentru a-şi face actele. Mulţi dintre ei au preferat însă să-şi facă credite la bănci pentru a-şi extinde locuinţele sau pentru a-şi mobila casele în loc să-şi intabuleze locuinţele. Aşa că primăria este în continuare proprietară pe case, iar fără un document pe imobil, îmbunătățirile făcute aparțin, pe hârtie, tot statului.

În 2005, 300 de localnici din Foeni au rămas fără case. Doar 100 dintre locuinţe au rezistat după trecerea viiturilor. Cei rămăşi sub cerul liber s-au mutat în case construite de Guvern, locuinţe care şi acum, la opt ani de la inundaţii, sunt tot ale statului.

Încă din anul 2005, localnicii strâng banii ca să treacă locuinţele ridicate de Guvern pe numele lor. Fără acest act, oamenii nu pot să îşi plătească impozitele şi nici nu pot să încheie vreo asigurare în cazul altei nenorociri.

Maria Adamescu, de exemplu, s-a împrumutat la bancă. În loc să facă succesiunea și să treacă locuința pe numele ei, a folosit banii pentru îmbunătăţiri: mai multe camere şi mobilă nouă.

„Când o să terminăm ratele la bănci, o să mergem să intabulăm casa. Inundaţiile ne-au luat tot, şi mobilă, tot ce am avut”, spune Maria Adamescu.

În acte, casa Mariei Adamescu aparţine primăriei. La fel şi alte aproape 300 de imobile în care stau foştii sinistraţi. Ce înseamnă acest lucru? Nimeni nu plătește impozit pe aceste construcții.

„Neavând bani să îşi facă succesiunile, nu pot să aducă actele la zi. Din cauza aceasta nu se pot elibera nici procesele verbale de predare a caselor în urma inundaţiilor”, declară Viorel Ghilezan viceprimarul din Foeni.

Mulţi dintre localnici nici măcar nu sunt interesați să devină proprietarii caselor.

„Uite cum s-a desprins de la umezeală. Nu avem bani. Nu avem. Cu ce să umblăm? Nu avem”, spune unul dintre localnicii afectați de inundații.

După inundațiile din 2005, Guvernul a construit 812 case în județul Timiș. Valorea lucrărilor a fost de aproximativ 24 de milioane de euro. Alte patru milioane de euro au fost folosite la repararea a 525 de imobile distruse de ape.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri