Rectificare bugetară: PMB taie bani de la Administraţia Spitalelor și alocă încă 10 milioane de lei la Catedrala Neamului

Data actualizării: Data publicării:
clopote catedrala neamului
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primăria Capitalei va aloca încă 10 milioane de lei pentru lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului printr-o nouă rectificare bugetară ce se va dezbate în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de săptămâna viitoare, asta deşi anul acesta au fost oferite mai multe sume de bani pentru construirea edificiului atât de către primării, cât şi de către Guvern. În total, numai Primăria Capitalei a acordat anul acesta 35 de milioane de lei din buget pentru Catedrală. În acelaşi timp, se taie peste 8,8 milioane de lei de la ordine publică şi siguranţă naţională, alţi 4,1 milioane de lei de la reabilitarea sistemului de termoficare şi 6,2 milioane de lei de la Administrația Spitalelor.

Citiți și Firea dezminte că „s-ar tăia bani de la spitale şi s-ar da la biserici”

Potrivit rectificării bugetare aflate pe ordinea de zi a şedinţei CGMB, municipalitatea urmează să taie peste 8,8 milioane de lei de la capitolul ordine publică şi siguranţă naţională, din care 2,1 milioane de lei de la Poliţia Locală şi peste 6,6 milioane de la protecţie civilă şi protecţie contra incendiilor (se elimină achiziţionarea a 15 costume de protecţie pompier şi a 16 echipamente individuale alpinişti-salvatori).

În acelaşi timp, la capitolul cultură, recreere şi religie, bugetul se suplimentează cu peste 33,8 milioane de lei (bugetul total fiind de peste 1 miliard de lei), iar alţi 45 de milioane de lei vor merge către achiziţia de imobile monumente istorice ca urmare a exercitării dreptului de preemţiune al primăriei.

De asemenea, pentru capitolul locuinţe, servicii şi dezvoltare publică este prevăzută o creştere de 22,4 milioane lei, în timp ce pentru protecţia mediului se reduce bugetul cu 28,6 milioane de lei.

Citiți și: 
Primăria Capitalei înființează cimitire noi: Nu sunt suficiente locuri de veci în cazul unei calamităţi

Subvenţiile la RADET se majorează cu 87,7 milioane de lei, dar se taie 4,1 milioane de lei de la modernizarea şi reabilitarea sistemului de termoficare. Bugetul RADET se diminuează, însă, cu 7,8 milioane de lei, iar cel al STB (fostă RATB) cu 24,5 milioane de lei.

Bugetul Centrului pentru Tineret se reduce şi el cu 3,9 milioane de lei (ajungând la un buget total de 35,9 milioane de lei), cel al Centrului pentru Seniori cu 5 milioane de lei (ajungând la un buget de 12,2 milioane de lei), iar de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială (DGASMB) pleacă 19 milioane de lei (rămânând cu un buget de 479 de milioane de lei).

Potrivit rectificării, se taie bani şi de la Administraţia Străzilor, peste 9,7 milioane de lei (conform unei hotărâri CGMB, administraţia va fi desfiinţată), de la Centrul de Protecţie a Plantelor, 1,1 milioane de lei, dar şi de la Administraţia Spitalelor (ASSMB) – nu mai puţin de 6,2 milioane de lei.

Se fac reduceri de bugete şi la Palatele Brâncoveneşti – peste 5,9 milioane de lei, precum şi de la câteva teatre şi de la Casa Artelor Dinu Lipatti, însă se suplimentează cu 4 milioane de lei bugetul CREART (ajungând la un buget de peste 83,6 milioane de lei). În acelaşi timp, scate bugetul alocat ARCUB cu 1,9 milioane de lei (rămânând cu 53,9 milioane de lei).

Se diminuează totodată sumele de bani alocate pentru realizarea unor monumente, precum cel al Reginei Maria (minus 3,45 de milioane de lei), al fostului preşedinte american Ronald Regan (minus 1,35 de milioane de lei) şi pentru refacerea Monumentului Infanteriei (minus 11,25 milioane de lei).

De asemenea, conform unui centralizator, banii pentru spitale urmează să fie diminuaţi cu un total de 26 de milioane lei, dintre care 3,6 milioane de la Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, 6,3 milioane de lei de la Spitalul de chirurgie oro-maxilo facială, 2,4 milioane de lei de la Spitalul „Carol Davila”, 3,9 milioane de lei de la Spitalul Foişor, 2,3 milioane de lei de la Spitalul „Victor Gomoiu”, 6,2 milioane de lei de la Spitalul „Victor Babeş” şi 4,5 milioane de lei de la Centrul de evaluare şi tratament al toxicodependenţelor pentru tineri „Sf. Stelian”.

Şi bugetul ASPA scade cu peste 1 milion de lei (ajunâng la bugetul de 16,6 milioane de lei), majorându-se în schimb bugetul Centrului Cultural „Lumina”.

Nu în ultimul rând, conform unei anexe ataşate rectificării bugetare, către lăcaşurile de cult vor merge încă 15,3 milioane de lei, bugetul total alocat anul acesta pentru biserici ridicându-se la peste 92,2 milioane de lei. Din aceşti bani, alţi 10 milioane de lei sunt alocaţi pentru lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului, asta deşi edificiul a primit mai multe sume de bani anul acesta atât de la primării, cât şi de la Guvern. Numai Primăria Capitalei a oferit din buget Patriarhiei Române anul acesta 35 de milioane de lei.

Cea mai recentă sumă de bani dată pentru lucrările de la Catedrala Mântuirii Neamului a plecat de la Primăria Sectorului 2 – 3 milioane de lei.

Într-o şedinţă de la începutul lunii septembrie, Consiliul Local Sector 1 a aprobat alocarea a 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, asta deşi Primăria Capitalei a dat deja 10 milioane de lei Catedralei prin rectificarea bugetară de la sfârşitul lunii iulie, în plus faţă de suma de 15 milioane de lei alocată iniţial de la buget. Şi Guvernul a acordat Patriarhiei pentru lucrările la acest edificiu, prin rectificarea bugetară de la începutul lunii august, încă 115,5 milioane de lei,

Catedrala Mântuirii Neamului a primit şi anul trecut 20 de milioane de lei (4,5 milioane de euro) de la Primăria Capitalei şi 20 de milioane de lei de la Primăria Sectorului 1, la care s-au adăugat 5 milioane de lei (peste un milion de euro) de la Sectorul 5.

Deşi au fost alocate fonduri consistente pentru construcţia edificiului, în primăvara acestui an inginerul şef Vasile Crăcăoanu spunea că nu mai sunt bani pentru continuarea lucrărilor. Catedrala Mântuirii Neamului este finalizată în proporţie de 80 la sută, iar Patriarhia Română vrea să o sfinţească la sfârşitul lunii noiembrie.

În 3 septembrie, Patriarhul Daniel a sfinţit cele şase clopote ale Catedrelei Mântuirii Neamului, care cântăresc împreună 33 de tone şi care sunt montate în turnul "Clopotniţă” de pe faţada de vest a noii Catedrale Patriarhale, la o înălţime de 60 de metri, împreună cu structura lor metalică.

Sfinţirea catedralei, închinată Sfântului Andrei şi eroilor români, va fi oficiată în 25 noiembrie de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului împreună cu Patriarhul Daniel şi ierarhi români.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri