REPORTAJ. Imigranţii români nu se tem de expulzare. În Marea Britanie, restricţiile îi vor afecta doar pe cei fără serviciu

Data publicării:
uk-3

Mulţi români din Londra ascultă însă fără teamă propunerile de expulzare ale premierului britanic pentru că, spun ei, doar cei care câştigă bani ilegal ar trebui să îşi facă griji.

Mult zgomot pentru nimic! se numeşte celebra comedie romantică a lui Shakespeare. Doar că, pentru cei 160.000 de români care muncesc în Anglia, presiunile venite din partea Guvernului britanic îi aruncă într-o dramă.

Ana are 21 de ani şi lucrează într-un hotel de trei stele din Londra. A venit aici cu familia, imediat după ce a terminat liceul. Spune că nu ar reuşi să supravieţuiască în Londra dacă părinţii nu ar ajuta-o.

„Sunt la o şcoală care este în legătură cu hotelul pentru a-mi obţine actele şi e mai mult part-time. Adică vin ei la mine la hotel. Şi mă descurc, e ok. Faţă de România, este mult mai bine”, mărturisește fata.

În acest hotel lucrează încă 13 români. Fiecare câştigă sub 1.500 de lire pe lună, dar chiar şi aşa, trăiesc mai bine decât în ţară.

„În România nu puteam să îmi fac un leasing pentru o maşină, aici am putut. Şi mi-am luat o maşină destul de bună. Eu am trăit şi mulţi ani în Italia şi faţă de Italia aici sistemul te mai ajută”, spune și Viorel Brudin, angajat al hotelului.

Monica Stratulat este de șapte ani în Anglia, aşa că ştie fenomenul foarte bine. Mulţi români vin în Regat doar pentru ce pot obţine de la stat. De exemplu, sunt cupluri de români care preferă să nu se căsătorească doar pentru a primi ajutoarele sociale acordate mamelor singure.

„Eu am auzit: ce fac, cum procedez de la 1 ianuarie? Îmi aduc copiii, îmi aduc femeia, soţia. Primul lucru nu e jobul, nu căutăm job. Căutăm un avocat să aplice pentru acte să luăm beneficiile”, povestește Monica.

Imaginea unor astfel de români este spălată însă de angajaţi ca Elena. Absolvent de facultate la Iași, a avansat în doar doi ani de la cameristă până la manager: „Mi-au propus să lucrez la recepţie şi acum fac contabilitate, lucrez la recepţie şi sunt şi manager al calităţii”.

Cătălin face taximetrie de doi ani în Londra şi într-o noapte poate câştiga, numai din bacşiş, peste 300 de lire. La firma unde lucrează, din 400 de maşini, 100 sunt conduse de români.

„Sunt oameni care când spui că eşti din România te întreabă...aaaa, la cerşit şi la furat? Ei se plâng că vin imigranţii şi le fură locurile de muncă. Imigranţii, să fie clar, nu fură locurile de muncă nimănui pentru că noi, practic, aici facem munca pe care ei n-ar face-o niciodată”, spune Cătălin.

Britanicii spun însă altceva.

„Calificările ar trebui să fie mai înalte. Avem nevoie de medici, de oameni cu aptitudini serioase. Astfel de oameni ar trebui să fie bine primiţi. Sunt mulţi oameni care sunt acum în Anglia şi de care nu avem nevoie, majoritatea englezi”, este de părere un cetățean britanic.

„Provocarea pentru românii care au venituri minime este că inclusiv pentru joburile prost plătite există o concurenţă foarte mare. Din cauza asta, pe termen lung, companiile britanice pot deveni mai puţin competitive, iar economia poate suferi”, spune altul.

Cristina este genul de imigrant pe gustul britanicilor, integrat perfect: este de 15 ani în Londra şi conduce patru afaceri în consultanţă aici. Spune că din bugetul pentru asigurări sociale din Marea Britanie, doar 16 procente ajung la imigranţi, iar din această sumă românii primesc sub 5%.

Planurile de viitor ale românilor depind aşadar de măsurile luate de britanici care se tem de invazia imigranţilor odată cu dechiderea pieţei muncii. Şansa poate veni de la opoziţia Comisiei Europene.

Măsurile anunţate de premierul britanic au fost criticate de liderii europeni, şi asta pentru că ar fi un atac la libera circulaţie. Dacă aceste măsuri vor fi aplicate, practic Marea Britanie ar schimba filosofia care a stat la baza constituirii Uniunii Europene.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri