Sari la conținut

S-a triplat numărul de tamponări. Recomandări pentru evitarea accidentelor pe timp de iarnă

Cu o listă lungă de avarii a venit un şofer la service. Spune că degeaba a circulat cu atenţie pe un drum acoperit cu polei dacă alt şofer a uitat de pericole.

„Am oprit la o trecere de pietoni, iar partenerul din trafic a uitat să frâneze şi s-a oprit direct în mine... a venit pe frână din cauza poleiului de pe jos,” povesteşte un şofer.

Acum şoferul ghionionist spune că paguba ajunge la câteva mii de lei. Sunt cazuri însă când pentru reparaţii suma ajunge la zeci de mii de lei.

„Este o daună aproximativ totală. Sunt mai multe elemente de caroserie de schimbat, armătura, faruri, capota. Necesită o perioadă lungă de reparaţie,” explică un angajat de la un service auto.

Adică o perioadă de câteva luni, spun cei care au trecut deja printr-o astfel de experienţă.

„Ai de alergat la service, service-ul te trimite la constataor. Durează la constatator până îţi face dosarul şi durează două sau trei luni,” spune un şofer.

Angajaţii din asigurări spun că trebuie să fim atenţi cănd cumpărăm o poliţă de asigurare dacă nu vrem să aşteptăm luni întregi până când maşina avariată va fi reparată. Mai ales că într-o lună de iarnă sunt de soluţionat în jur de 600 de dosare.

Bogdan Andriescu, broker asigurări: „Numărul tamponărilor cel puţin se triplează. În momentul în care îţi alegi o asigurare bifezi anumite clauze suplimentare. Cu cât bifezi mai puţine cu atât asigurarea este mai ieftină şi acoperă mai puţine riscuri aşa că evident pot fi nemulţumiţi în cazul unui refuz la plată.”

Pentru a nu ajunge la service, poliţiştii au un alt sfat. Pe timp de iarnă, nu circulaţi cu mai mult de 30 de kilometri pe oră în oraş şi 50 de kilometri în afară.

Laura Snae, purtător de cuvânt Brigada Rutieră: „Recomandăm conducătorilor auto să reducă viteza de deplasare, să folosească frâna de motor, să reducă frânările şi accelerările bruşte. De asemenea recomandăm să păstreze o distanţă de siguranţă în mers.”

Poliţiştii spun că cele mai multe tamponări pe timpul iernii au loc din cauza vitezei prea mari pe zăpadă, dar şi din cauza lipsei anvelopelor de sezon.

Pe aceeași temă