Sari la conținut

Sat îngropat în gunoaie: Localnicii s-au obişnuit să arunce deşeurile la întâmplare

Un sat din Prahova este îngropat în gunoaie, la propriu. Tone de mizerie sunt aruncate pe malul și în albia unui pârâu care trece prin fața caselor localnicilor. În capătul satului s-a format deja un deal de gunoi. Primăria spune că mai curăţă din când în când, dar că oamenii s-au obişnuit să arunce deşeurile la întâmplare.

Satul Vărbila din Prahova are peste de 1.500 de locuitori, mare parte dintre ei de etnie rromă. Pentru că cei mai mulți nu au contract cu firma de salubrizare, fiecare aruncă gunoiul pe unde apucă. Pe de altă parte, cei care plătesc salubritatea se plâng că mașina de gunoi vine foarte rar și doar pe uliţa principala a satului.

„Sunt mulţi care nu dau gunoiul la.... îl aruncă pe colo, pe colo.”

„Maşina de gunoi vine din an în Paşte, când îşi aduce aminte. Eu plătesc gunoiul de pomană. La mine nici nu urcă.”

Primăria spune că a încercat să curețe zona în nenumărate rânduri, însă localnicii s-au obişnuit să arunce gunoaiele în acelaşi loc.

David Licsandru, consilier Primăria Comunei Iordăcheanu: „Mergem cu cei de la ajutor social din zonă sau din alte părţi şi le adunăm. E muncă multă şi dacă nu avem sprijinul cetăţenilor, cărăm apă în butoiul fără fund.”

Deşi situaţia este aceeaşi de ani de zile, până acum nimeni nu a făcut o sesizare la Garda de mediu.

Rodica Ştefanescu, comisar Garda de Mediu Prahova: „Sigur că ele afectează cumva calitatea mediului, în general primăriile fac o dată pe an acţiune de salubrizare şi încearcă să convingă populaţia să facă contracte de salubrizare.”

La sesizarea echipei Digi24, o echipă de la Comisariatul Gărzii de Mediu Prahova va merge în zona să verifice situația.

Pe aceeași temă