Schimbările fiscale au dus la o situaţie îngrijorătoare privind plata salariului

Data publicării:
bani lei portofel_shutterstock_662110411
Foto: Shutterstock

Unul din trei români ar accepta să fie plătit la negru dacă asta le-ar asigura mai mulţi bani la final de lună, conform unui studiu făcut pe un eşantion de mai bine de 1200 de români.

Este extrem de îngrijorătoare această situaţie mai ales că s-a ajuns la ea în urma măsurilor fiscale luate de Guvern.

Românii gândesc doar pe termen scurt când vine vorba de bani şi nu mai ţin cont că un venit mic în contractul de muncă va duce, în final, la o pensie mai mică, spre exemplu.

Unul din 10 angajaţi munceşte în mai multe locuri şi, totodată, unul din cinci angajaţi lucrează şi de acasă, după cum arată un studiu făcut de institutul de politici publice cu sprijinul IRES. S-a ajuns aici pentru că aproape jumătate dintre români lucrează pe salariul minim pe economie. Cei 1200 de lei net înseamnă un venit prea mic pentru mulţi dintre români.

Drept urmare, peste 30 la sută dintre cei chestinaţi ar accepta să fie plătiţi şi fără forme legale dacă asta le-ar asigura la final un salariu mai bun.

Schimbările fiscale ce implică piaţa muncii sunt invocate de români pentru această situaţie. Doi din cinci salariaţi mai cred că legea actuală este restrictivă şi descurajantă din punct de vedere fiscal.

Instabilitate este termenul invocat de mulţi dintre românii care au un loc de muncă stabil. 1 din 4 din angajați crede că, dacă ar rămâne fără loc de muncă, ar fi greu să găsească unul similar, plătit la acelaşi nivel. În acelaşi timp, nouă la sută dintre cei chestionaţi cred că şi-ar putea pierde postul până în primăvara lui 2019.

Când vine vorba despre un loc de muncă, românii cred că îl pot obţine doar dacă au abilităţi de comunicare şi, nu în ultimul rând, cunoştinţe în domeniu IT.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri