Socrul lui Rishi Sunak a provocat un scandal în India după ce a propus ca tinerii să muncească 70 de ore pe săptămână

Data publicării:
Narayana Murthy
Miliardarul s-a plâns că „productivitatea Indiei la locul de muncă este una dintre cele mai scăzute din lume”, deși indienii lucrează în medie mai multe ore pe săptămână decât americanii sau germanii. Foto: Profimedia Images

Câte ore pe săptămână ar trebui să lucreze o persoană? Aceasta este întrebarea care i-a preocupat pe indieni în ultimele zile, după ce miliardarul N.R. Narayana Murthy, fondatorul Infosys și socrul prim-ministrului britanic Rishi Sunak, a spus că tinerii ar trebui să fie pregătiți să lucreze 70 de ore pe săptămână pentru a ajuta la dezvoltarea țării, scrie BBC.

„Productivitatea Indiei la locul de muncă este una dintre cele mai scăzute din lume”, a spus recent Murthy într-un podcast. „Dacă nu ne îmbunătățim productivitatea la muncă nu vom putea concura cu acele țări care au făcut progrese enorme.”

„Așadar, solicitarea mea este ca tinerii noștri să spună: 'Asta este țara mea. Aș vrea să lucrez 70 de ore pe săptămână'”, a adăugat Murthy.

După ce mesajul său a devenit viral, Murthy a primit atât cuvinte de sprijin, cât și critici din partea oamenilor pe rețelele sociale și în articolele de opinie ale ziarelor în care s-a dezbătut tema culturii „toxice” care s-a creat la locul de muncă și despre așteptările pe care un angajat ar trebui să le aibă de la angajații săi.

O parte dintre critici au scos în evidență salariile foarte mici pe care le au inginerii din companiile de tehnologie din India, inclusiv cei care lucrează la Infosys, la început de carieră. Alții s-au concentrat pe problemele de sănătate fizică și psihică ce pot apărea atunci când lucrezi fără pauză.

inside an Indian call-centre office,
Indienii lucrau în medie peste 2.000 de ore pe an înainte de pandemie, mai mult decât țări ca SUA, Germania sau Brazilia. Foto: Profimedia Images

„Fără timp de socializare, fără timp să vorbești cu familia, fără timp pentru exercițiu fizic, fără timp pentru relaxare. Ce să mai zicem că firmele se așteaptă ca oamenii să răspundă la e-mailuri și apeluri și în afara orelor de muncă. Și apoi se întreabă de ce tinerii fac atac de cord?” a scris pe Twitter (X) cardiologul dr. Deepak Krishnamurthy.

Alți comentatori au amintit faptul că multe dintre femei lucrează deja mai mult de 70 de ore pe săptămână – la muncă și acasă.

Indienii lucrează deja în medie mai mult decât germanii, americanii și brazilienii

Dezbaterea vine într-un moment în care oameni din toată lumea își reevaluează relația cu munca după experiența pandemiei de Covid-19. Mulți simt că erau mai productivi atunci când lucrau de acasă, în timp ce alții susțin găsirea unui echilibru sănătos între viața de acasă și cea de la locul de muncă.

„Companiile care implementează politici de susținere a echilibrului între viața profesională și cea privată beneficiază de o rată mai mare de menținere a angajaților, recrutare îmbunătățită, rate mai scăzute ale absenteismului și o productivitate mai mare”, a transmis Organizația Internațională a Muncii (ILO) într-un raport întocmit anul trecut unde a citat un studiu în care au fost evaluate 45 de companii din SUA.

Indienii lucrau deja mult mai multe ore decât alte țări precum SUA, Brazilia sau Germania – în medie, indienii lucrau peste 2.000 de ore în fiecare an înainte de pandemie, potrivit raportului ILO.

„Mărirea productivității nu are legătură doar cu numărul mai mare de ore lucrate”, a scris antreprenorul și producătorul de film indian Ronnie Screwvala. „Este vorba despre a deveni mai bun la ceea ce faci – perfecționarea abilităților, un mediu de lucru pozitiv și un salariu echitabil pentru munca depusă. Calitatea muncii > să lucrezi mai multe ore.”

Subiectul orelor de muncă este unul sensibil în India. Anul acesta, protestele muncitorilor și liderii opoziției din Tamil Nadu au forțat guvernul să retragă un proiect de lege care le-ar fi permis fabricilor să mărească numărul de ore de lucru pe zi de la 8 la 12.

Un alt șef de companie din India îi îndeamnă pe tineri să lucreze 18 ore pe zi

Murthy a fost deja criticat în 2020 atunci când a sugerat ca indienii să lucreze minim 64 de ore pe săptămână timp de doi sau trei ani pentru a ajuta economia să își revină după perioada de carantină din timpul pandemiei.

Un alt director de companie din India – Shantanu Deshpande, fondatorul Bombay Shaving Company – a fost criticat anul trecut după ce a declarat că tinerii ar trebui să lucreze 18 ore pe zi la începutul carierei.

Rishi Sunak Poppy Appeal Photocall in London, UK - 30 Oct 2023
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak și soția lui, Akshata Murthy, fiica fondatorului Infosys, N.R. Narayana Murthy. Foto: Profimedia Images

Alți lideri în afaceri din India sunt, însă, de acord cu sfatul lui Murthy. „Cred că atunci când vorbește de muncă, nu se limitează la companie”, a scris C.P. Gurnani, directorul general al companiei IT Tech Mahindra.

„Se extinde spre tine și țara ta. El nu a spus să lucrezi 70 de ore pentru companie – lucrează 40 de ore pentru companie, dar lucrează 30 de ore pentru tine. Investește cele 10.000 de ore care te fac să devii un maestru în domeniul tău”, a mai scris Gurnani.

„O cultură a săptămânii de cinci zile nu este ceea ce o țară aflată într-o dezvoltare rapidă de dimensiunea noastră are nevoie”, a spus și Sajjan Jindal, președinte al conglomeratului JSW Group.

Unele țări occidentale au introdus deja săptămâna cu 4 zile de lucru 

În timp ce India dezbate problema unei săptămâni de lucru mai lungi, unele țări dezvoltate au experimentat introducerea săptămânii de lucru de patru zile.

În 2022, Belgia a schimbat legile așa încât angajații să aibă opțiunea de a lucra patru zile pe săptămână fără ca salariile să le fie reduse. Premierul țării a spus că obiectivul a fost de „a crea o economie mai dinamică și mai productivă”.

Mai multe companii din Marea Britanie au participat anul trecut la un experiment de șase luni organizat de 4 Day Week Global. La finalul perioadei stabilite, 56 dintre cele 61 de companii care au luat parte la experiment au spus că vor continua să aplice săptămâna de lucru de 4 zile, în timp ce 18 dintre ele au spus că vor face ca noul program de lucru să devin unul permanent.

În raportul final s-a descoperit că săptămâna cu 4 zile de lucru a produs „beneficii extinse”, în special pentru starea de bine a angajaților. Autorii studiului au spus că experimentul ar putea face ca adoptarea unei săptămâni de lucru cu o zi de pauză la mijlocul ei sau cu un weekend de trei zile să fie ceva normal.

Un experiment similar se desfășoară acum în Portugalia și în Germania.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri