„E țara mea. Vreau să muncesc 70 de ore pe săptămână”. Îndemnul controversat al unui miliardar indian pentru tineri

Data actualizării: Data publicării:
tanar cu mana pe fata si ochelarii in cealalta mana
O săptămână de lucru de 70 de ore poate duce la burnout. Foto: Profimedia

Unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din India a spus că tinerii ar trebui să lucreze 70 de ore pe săptămână dacă vor ca țara lor să-și realizeze potențialul economic, potrivit Business Insider.

„Cererea mea este ca tinerii noștri să spună: Aceasta este țara mea. Vreau să lucrez 70 de ore pe săptămână”, a spus N.R. Narayana Murthy, în vârstă de 77 de ani, fondatorul gigantului de tehnologie a informației Infosys, într-un interviu recent.

Murthy, care a cofondat Infosys în 1981 și are o avere de aproximativ 4,3 miliarde de dolari, potrivit Forbes, a spus că India are unul dintre cele mai scăzute niveluri de productivitate din lume și că este responsabilitatea tinerilor să schimbe acest lucru.

Aproximativ 66% din populația Indiei are sub 35 de ani, potrivit cifrelor Organizației Internaționale a Muncii.

„Cultura noastră în ceea ce privește munca trebuie să se schimbe în cea a unor oameni foarte hotărâți, extrem de disciplinați și extrem de muncitori”, a spus Murthy.

El a adăugat că este un moment oportun pentru „consolidarea și accelerarea” progresului economic al țării, deoarece India începe să primească recunoaștere globală pentru economia sa aflată în creștere rapidă, care va deveni a doua cea mai mare economie din lume până în 2075.

Dar indienii lucrează deja  aproximativ 47,7 ore pe săptămână, mai mult decât angajații din cele mai multe țări, potrivit OIM. India e pe locul 7 în clasamentul global, doar Qatar, Congo, Lesotho, Bhutan, Gambia și Emiratele Arabe Unite având o medie mai mare, conform OIM.

Declarațiile lui Murthy au stârnit astfel o dezbatere pe rețelele sociale. Mulți oameni au avertizat că un program atât de lung de muncă ar putea fi contraproductiv și poate duce la epuizare.

Într-o postare pe X, fostul Twitter, antreprenorul în tehnologie Vishal Gondal a scris: „Cu tot respectul, Narayana Murthy ji, deși munca grea este esențială, o săptămână de lucru de 70 de ore poate duce la burnout și distruge creativitatea”.

„Abilitarea minților, nu epuizarea lor, alimentează inovația care plasează țările în vârful progresului global”, a adăugat el.

O săptămână de lucru de 70 de ore ar putea fi chiar mai greu de dus pentru femei, care, în majoritate, își asumă și cea mai mare parte a treburilor casnice.

Potrivit unui sondaj din 2019,femeile indiene petrec aproximativ 299 de minute pe zi pentru treburile casnice și 134 de minute pentru a avea grijă de membrii familiei, în timp ce bărbații petrec doar 97 de minute îndeplinind treburile casnice și 76 de minute pentru îngrijire.

„Prin această declarație, Murthy scoate, în esență, femeile de la locul de muncă”, a spus o femeie într-o postare pe X, adăugând că „bărbații nu vor împărți niciodată sarcina menajului și creșterii copiilor”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri