Sari la conținut
News Alert

Statul restituie banii în rate. Despăgubirile privind taxa auto se dau în cinci ani

Timbrul de mediu a adus încasări de 53 de milioane de lei, în prima lună din an. Iar despăgubirile au ajuns, într-o singură lună, la 35 de milioane de lei.

Dacă vreți să vă recuperați banii plătiți pe taxa auto, va trebui să dați statul în judecată, însă procesele pot dura chiar și un an de zile. Atenție însă, nu vă veți recupera toți banii odata, ci în rate.

Guvernul a hotărât că despăgubirile vor fi plătite eşalonat, în rate de 20% timp de cinci ani. Primesc banii doar cei care au câştigat în instanţă taxa auto plătită până acum.

„Am dat 5.400 de euro pe mașină și am dat pe taxă 54 de milioane, adică 1.200 de euro. Este o taxă mare, vă dați seama. E o mașină euro 4, din 2004. E normal să fiu nemulțumit, fiindcă eu am plătit 54 de milioane și mi-i dau în rate, când au ei”, spune Benone Palade, unul dintre reclamanți.

În total, sute de mii de români au dat statul în judecată, iar până acum Curtea Europeană de Justiţie a declarat ilegale toate formele taxei auto introduse până în 2013. Dacă se va întâmpla la fel şi cu timbrul de mediu, autorităţile l-ar putea înlocui cu un impozit auto anual.

„Atunci probabil că ajungem în situația în care trebuie să schimbăm sistemul total. Probabil pe o speță de impozitare, dar nu ar trebui să ajungem acolo”, precizează Attila Korodi, ministrul Mediului.

Numai anul trecut, statul a fost nevoit să returneze 570 de milioane de lei, bani recuperaţi în instanţă de românii care au dat autorităţile în judecată pentru taxa auto.