Studiu. România rămâne fără o treime din populație

Data actualizării: Data publicării:
large crowd of anonymous people walking in london
Foto: Guliver/GettyImages

În fostele țări comuniste se înregistrează o situație dramatică: se confruntă cu un declin demografic accelerat. Principalul motiv îl reprezintă migrația, arată un studiu Balkan Insight. Până în 2050 aceste țări ar putea pierde milioane de locuitori. Cele mai afectate vor fi România și Bulgaria.

Suntem tot mai puțini, iar situația nu dă deloc semne că s-ar îmbunătăți. Asta pentru că tot mai mulți își părăsesc țara pentru un trai mai bun, se nasc copii mai puțini, iar populația rămasă e tot mai îmbătrânită.

Sunt motivele pentru care jurnaliștii de la Balkan Insight fac o previziune sumbră: până în 2050 țările din Balcani vor pierde milioane de locuitori. Cel mai rău stau România și Bulgaria. În 30 de ani vecinii de la sud de Dunăre vor rămâne fără 37% dintre locuitori. În cazul României, e vorba de 30% pierdere de populație.

În studiu, Polonia este dată ca exemplu pozitiv, ea reușind să atragă un milion de muncitori din Ucraina. Astfel, riscă să piardă doar 15% dintre cetățeni.

Nu este de mirare că țara noastră este în top: la început de an aveam o populație de puțin peste 19 milioane, adică cu 125.000 mai puțini locuitori față de 2018. Cu alte cuvinte, echivalentul unui oraș de mărimea municipiului Târgu Mureș a dispărut.

Motivele declinului sunt îmbătrânirea și emigrarea. Anul trecut, numărul decedaților a depășit numărul născuțiilor vii. Vedem, totodată, că ponderea persoanelor de 65 de ani și peste 65 este în creștere, după cum arată datele INS.

În urmă cu câteva luni, aflam în mod oficial de la ministrul pentru românii de pretutindeni că 9,7 milioane de români trăiesc în afara granițelor. Dintre ei, mai mult de jumătate, adică peste 5 milioane, și-au făcut deja un rost în diaspora.

Principalele motive ale emigrării rămân corupția și sărăcia.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri