"Ajunși la pensie, românii așteaptă să li se termine viața". Motivele pentru care România coboară constant în topul țărilor fericite

Data publicării:
batran trist la cantina sociala
România se clasează pe locul 32 în topul celor mai fericite ţări din 143 de ţări. Cei mai afectați sunt bătrânii. FOTO: Inquam Photos / George Calin

Românii sunt din ce în ce mai nefericiți, pe măsură ce îmbătrânesc. Este concluzia îngrijorătoare a ultimului raport mondial al fericirii care arată că suntem mai triști decât eram anul trecut. România a pierdut opt locuri în clasament în doar un an.

România se clasează pe locul 32 în topul celor mai fericite ţări din 143 de ţări. Anul trecut, ţara noastră se afla pe locul 24, potrivit Raportului Mondial al Fericirii. Finlanda este pe primul loc pentru al şaptelea an consecutiv.

"Lucrurile sunt nuanțate în funcție de regiune. Ca regulă generală, tinerii sunt mai fericiți, iar apoi nivelul de fericire scade în perioada vârstei medii, apoi spre bătrânețe începem să regăsim semnificația fericirii.

În România, seniorii nu au un nivel de fericire la fel de mare că în țările vestice, nu avem conceptul de îmbătrânire activă, ai noștri când se pensionează consideră că viața s-a încheiat, așteaptă să li se termine viața. Nu văd acea perioadă ca pe o nouă etapă. Apoi sunt și problemele legate de nevoile financiare la bătrânețe.

În schimb, tinerii în România au un nivel crescut de fericire, chiar ușor peste cel al tinerilor din spațiul vestic. Aici e un fenomen interesant. Tinerii din spațiul vestic au tendința să plece de acasă când ajung la 18 ani, să trăiască prin forțele proprii. S-au confruntat din plin cu diverse crize, în perioada de criză 2008 – în studiu avem cuprinsă perioada  2006 – 2010 – și în perioada de acum în care avem crize economice, sociale, război, am avut Covid, război. Așa că în cazul lor, nivelul de fericire a scăzut.

În schimb, la români suntem obișnuiți să fim susținuți de părinți o perioadă mai lungă de timp, iar contactul cu crizele nu a fost așa complicat", a explicat Daniel David, rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca.

Cele mai fericite 20 de ţări din lume în 2024

1. Finlanda

2. Danemarca

3. Islanda

4. Suedia

5. Israel

6. Olanda

7. Norvegia

8. Luxemburg

9. Elveţia

10. Australia

11. Noua Zeelandă

12. Costa Rica

13. Kuweit

14. Austria

15. Canada

16. Belgia

17. Irlanda

18. Cehia

19. Lituania

20. Regatul Unit

Afganistanul rămâne cea mai slab clasată ţară din lume în ceea ce priveşte fericirea. Liban, Lesotho, Sierra Leone şi Congo se află, de asemenea, pe ultimele locuri. 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri