STUDIU. Un român consideră suficientă o locuință cu trei camere, de 75 de metri pătrați

Data publicării:
case cartier rezidential imobiliar sursa foto digi24-1

 

FOTO: Gulliver/Getty Images

Potrivit unui studiu realizat recent, există o diferență foarte mare între ceea ce reprezintă o locuință ideală în fiecare din cele 16 țări analizate, informează Agerpres.

Portughezii cred că ar avea nevoie de un spațiu de 211 metri pătrați, în timp ce turcii consideră că 164 de metri pătrați le-ar fi suficienți. În același timp, britanicii sunt cel mai puțin pretențioși și s-ar simți confortabil chiar și într-o locuință de 80 de metri pătrați”, se menționează în studiul realizat de RE/MAX Europe, franciza de agenții imobiliare.

„Chiar dacă România nu a fost inclusă în analiza RE/MAX Europa, statisticile noastre interne arată că un român consideră suficientă o locuință cu trei camere, de circa 75 metri pătrați”, a declarat Răzvan Cuc, directorul regional RE/MAX România.

Dincolo de suprafața locuinței, studiul a identificat alte cinci facilități pe care o locuință trebuie să le aibă. Astfel, pentru 59% dintre europeni este foarte important ca în locuință să existe o cameră de relaxare, unde nimeni să nu îi deranjeze.

În același timp, 58% din cei chestionați sunt de părere că existența unui loc de parcare este foarte important, iar pentru 52% proximitatea unui parc sau a unei zone verzi este necesară. Jumătate dintre europeni își doresc o locuință cu balcon, iar 44% sunt atenți, atunci când aleg o locuință, la distanța acesteia față de stațiile mijloacelor de transport în comun.

'În România, analiza noastră a arătat că, de asemenea, românii își doresc toate aceste facilități și țin cont de ele atunci când aleg o locuință. Ceea ce face diferența este că românii nu pun așa mare accent ca restul europenilor pe existența unui spațiu de relaxare, unde să se poată retrage, în propria casă', a mai spus Răzvan Cuc.

Analiza realizată de RE/MAX Europa mai arată că, în acest moment, circa 61% dintre europeni dețin propria locuință. Dintre aceștia, 25% sunt proprietarii unui apartament, iar 36% au optat pentru o casă.

Raportat la fiecare țară luată în calcul, britanicii și olandezii sunt cei care conduc în topul europenilor ce dețin o locuință. În aceste țări, 50% din locuitori au propria lor casă. În Turcia și Spania însă, majoritatea celor care dețin o locuință au optat pentru un apartament. La polul opus se află Austria, Germania și Elveția, unde majoritatea locuitorilor preferă să închirieze o locuință.

În funcție de ceea ce își doresc, 75% dintre europeni ar prefera să locuiască în propria casă, în timp ce 16% ar alege să locuiască în propriul apartament. De asemenea, există și un procent de 8% dintre europeni care și-ar dori să locuiască într-o locuință închiriată.

„În România, cel mai probabil majoritatea persoanelor își doresc să dețină propria locuință, cu toate că numărul celor care aleg o chirie, în mediul urban, este foarte ridicat. Însă, ca urmare a crizei din anii trecuți, românii au devenit mai cumpătați și, în ultimii ani, au luat mai greu decizia unei achiziții”, a mai spus Răzvan Cuc.

Studiul RE/MAX Europa a arătat că, în Europa, portretul-robot al proprietarului de locuință este bărbat (51%), cu vârsta între 40 și 49 de ani, ce activează în zona urbană (35%).

În ceea ce privește profilul celor care aleg închirierea unei locuințe, 51% sunt femei. Raportat la vârstă, cei care închiriază au între 20 și 29 de ani și, de cele mai multe ori, locuiesc în orașe (45%).

Potrivit analizei, unul din șase europeni deține și o a doua locuință. Dintre aceștia, 33,7% o folosesc pentru vacanțe, iar 23,9% pentru weekenduri. Țara cu cele mai multe persoane care au o a doua locuință este Grecia. Aici, aproape o treime din populație deține o casă unde își petrece vacanța. Polonia e pe locul al doilea, cu un procent de 25,1%, și Turcia, cu 24,8%. Prin comparație, doar 5,4% dintre nemți au o a doua locuință.

RE/MAX Europa a realizat acest studiu având un eșantion reprezentativ de 8.000 de respondenți din 16 țări europene, printre care Austria, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Spania, Elveția, Turcia, Olanda.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
Pro FM
Sting și eleganta lui soție, de mână la Cannes 2024. Se iubesc de peste trei decenii, au 4 copii și nu au...
Film Now
Anya Taylor-Joy, alegere vestimentară mai mult decât îndrăzneață. Rochia mini din piele a lăsat-o aproape de...
Adevarul
Ce a mâncat la micul dejun o femeie care a reușit să slăbească 45 de kilograme: „Ajunge până la prânz și te...
Newsweek
De unde vine expresia „a-și da arama pe față"? Legătura cu monedele. Domnitorul „campion" la falsuri
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Șerpii provoacă panică în mai multe orașe din România. Jandarmii intervin pentru a-i îndepărta din mașini...
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a casatorit. Vezi primele imagini de la nunta