Sute de români din străinătate cer ajutorul statului pentru a reveni în țară. Unii dintre ei sunt în situații disperate

Data actualizării: Data publicării:
otopeni-coronavirus-romania-inquam-ganea (7)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Zborurile spre și dinspre nouă țări europene rămân suspendate cel puțin până la sfârșitul lunii. O veste care i-a prins pe mulți români cu bagajele deja făcute. Unii sperau că se pot întoarce în sfârșit acasă din străinătate, dacă tot s-a încheiat starea de urgență. Mulți dintre ei sunt în situații disperate: nu mai au unde să locuiască și cer ajutorul autorităților române.

71 de români blocați în orașul mexican Puerto Vallarta cer ajutorul autorităților de la București pentru a fi repatriați. Spun că nu sunt infectați cu coronavirus. Au stat în izolare de la 1 martie! Ei fac parte din echipajele mai multor nave de croazieră.

Ionuț Vîlsan, marinar român blocat în Mexic:Suntem plimbați de la o zi la alta. Nimeni nu ne aude. Din câte am observat, cei de la Ministerul Afacerilor Externe nu au știut absolut nimic. Am vorbit cu Ambasada României din Mexic și aceștia ne-au spus să fim tari, că ei cer mai multe informații de la statul mexican, dar se pare că nu s-a rezolvat nimic”.

Sute de români sunt blocați în Italia, mai exact în zona de sud, Catania. Mulți dintre ei au lucrat acolo cu contracte care, în urma declanșării pandemiei de coronavirus, au fost suspendate. Oamenii vor să se întoarcă în țară pentru că în Italia acum, unii chiar nu mai au bani să trăiască. Au cerut ajutorul Consulatului Român din Catania care, însă, a ridicat din umeri.

Angajată a Consulatului Român în Catania:Deci, nu trebuie să sunați! În primul rând, nu trebuie să sunați! Da? Asta ar fi foarte drăguț din partea dumneavoastră, să nu sunați. Nu este obligat statul român să se ocupe de repatrierea aceasta!

Noi nu putem să scriem la guvernator și să spunem: „Domn'e, dați-ne o cursă acuma repede, că avem niște cetățeni pe care trebuie să-i ducem. Deci, nu se poate! Deci, nu știu, scrieți la domnul Iohannis! Spuneți: Domn'e, suntem blocați aici, nu se poate statul român să ne lase așa de izbeliște!

Vă rugăm, faceți ceva! Trimiteți un charter, trimiteți o cursă specială, nu știu!”

Alina Crăciun, sportivă româncă în Italia: „Suntem într-o situație de criză, rămânem fără bani. Încercăm să apelăm la ajutorul statului, dar nu primim nicio informație concretă, ce se întâmplă cu noi, cum putem reveni în țară. Am achiziționat mai multe bilete de avion, toate s-au anulat. În momentul de față cei de la club pun presiuni foarte mari pe mine pentru a părăsi locația unde stau și țara, fără să mă mai ajute în vreun fel. Mă șicanează. Suntem într-o situație foarte critică. Nu se știe mâine ce se întâmplă cu noi, putem rămâne fără acoperiș în orice moment, putem rămâne pe stradă. Nu se mai poate sta aici!”

Situația nu este mai bună nici în Spania. Cristina Rus, o româncă bursieră Erasmus, a rămas blocată din cauza pandemiei.

Cristina Rus, studentă româncă în Spania: „Aveam bilet pe 19 mai spre casă, spre Cluj-Napoca, și am rămas blocată aici, din păcate. Am sunat la ambasadă de două sau trei săptămâni, știind situația. Și... «Nu știm nimic, dacă vreți puteți merge în Sofia, în Budapesta, dar noi nu știm nimic, nu organizăm nimic»”. Asta a fost atitudinea.

Iar în aceeași situație sunt și alti români care cer sprijinul autorităților pentru a reveni în țară. Mulți dintre ei spun că nu mai au resurse să supraviețuiască în străinătate.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Și-a modificat CNP-ul la 14 ani, ca să poată lucra: ”Construiam ceva, când puteam să bat mingea!”
Digi FM
Ioana, unica fiică a lui Ion Țiriac, s-a angajat în Dubai. Cu ce se ocupă tânăra, deși tatăl ei are o avere...
Pro FM
Doamna în roșu. Adele, toată un zâmbet în tribune pe O2 Arena, la un meci de baschet
Film Now
Cum arată azi actorii din “Lost”. Evangeline Lilly are 44 de ani și e blondă
Adevarul
A fost votat orașul ideal - lider mondial la calitatea vieții în 2024. București, salt spectaculos în...
Newsweek
Europa revine la serviciu militar obligatoriu. Nu se poate baza pe SUA pentru un război cu Rusia
Digi FM
Ioana, unica fiică a lui Ion Țiriac, s-a angajat în Dubai. Cu ce se ocupă tânăra, deși tatăl ei are o avere...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Momentul când o femeie surprinde 10 Capibara trecând prin fața ferestrei sale. Rozătoarele erau aliniate una...
Film Now
Iubita lui Clint Eastwood a murit la 61 de ani. Cu 33 de ani mai tânără decât starul, Christina lucra în...
UTV
Piesa "Dudadu" a Irinei Rimes si-a facut loc in playlist-ul celor de la Keinemusik la Tomorrowland. Remixul...