TIMIȘ. Peste 40 de familii s-au trezit cu indemnizațiile de creștere a copilului tăiate de stat

Data publicării:
06032013 20m 20indemnizatii 20copii-53292

Taţii sunt obligați să intre şi ei în concediu de creștere a copilului, cel puțin o lună, altfel pierd indemnizația de la stat. Este ceea ce prevede o directivă europeană privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, care a fost transpusă în legislația românească anul trecut.

Pentru că nu toți părinții au aflat de aceste prevederi, intrate în vigoare în luna februarie a anului trecut, echivalentul indemnizației din ultima lună de concediu de creștere a copilului a fost tăiat de stat. Numai în județul Timiș, numărul acestor familii trece de 40.

Cine își asumă creșterea copilului

Responsabilitatea creșterii unui nou-născut poate fi asumată de ambii păriți. Este și decizia unei familii din Timiș. Ramona şi Valentin au devenit părinți în urmă cu trei ani. Au avut amândoi grijă de băieţelul lor, Alexandru. Tatăl știe la fel de bine ca și mama cum trebuie să arate o zi din viaţa fiului lor.

„La ora 8 se trezește, trebuie să pregătim ceva pentru mâncare, apoi mergem afară să ne plimbăm, să ne jucăm, apoi la ora unu, unu și jumătate trebuie să mergem înapoi, el doarme. Iar noi avem timp pentru noi trei ore”, explică tatăl.

„Ne ajutăm reciproc, eu pe el, el pe mine. Cu tot, chiar cu tot. De când a fost mic, de la schimbatul pampersului, hrănit, lapte”, spune mama.

Și alţi tatici din Timişoara susţin ca se pot descurca, dacă trebuie să stea singuri acasă cu copilul. „Să aibă curajul să treacă peste prima zi și atunci o să descopere că viața de părinte este minunată”, explică Ioana Vârtosu, medic pediatru.

Și viitoarele mame sunt de acord cu noile norme. Este și cazul Denisei, care va naște peste două săptămâni.

„Din punctul nostru de vedere e bine, doar să fim informaţi mai bine, să fim ajutaţi să ne depunem dosarele, să ştim unde să mergem”, este de părere Denisa, viitoare mamica.

Câte indemnizații se plătesc la nivel național

Practic, martie este prima lună în care își face efectul această lege intrată în vigoare anul trecut. Ea se aplică doar în familiile în care mamele care au optat să stea acasă cu bebelușul timp un an. Solicitările pentru concediu se depun la primărie.

„De obicei, sunt informaţi suficient de către autorităţile locale la depunerea dosarului. Noi le stăm la dispoziţie ca să-i îndrumăm să nu piardă aceşti bani”, spune Andrei Anca, directorul Agenţiei pentru Prestaţii Sociale Timiş.

Problema este ca nu toţi părinţii au aflat, aşa că de la începutul lunii, statul a tăiat alocaţia pentru 40 de familii numai în judeţul Timiș.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale, până în prezent, la nivel naţional, doar 60 de bărbaţi au cerut să intre în concediu de paternitate, în condiţiile în care sunt în plată peste 170.000 de indemnizaţii.

Traseul legii

Actul normativ care reglementează această situație, Hotărârea de Guven nr. 57/2012, a intrat în vigoare în februarie 2012, ca urmare a transpunerii în legislația românească a unei directirve europene.

Potrivit hotărârii, celălalt părinte sau cealaltă persoană, care nu a solicitat dreptul la indemnizație, poate solicita acest drept, dacă îndeplinește condițiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă acest drept nu se solicită, concediul și indemnizația pentru creșterea copilului se reduc cu o lună”.

În perioada de o lună, tatăl - sau mama, dacă tatăl este cel care a intrat în concediu paternal – își poate lua concediu fără plată, potrivit legii.

Această hotărâre transpune dispozițiile clauzei 2 a Acordului-cadru revizuit din 18 iunie 2009 privind concediul pentru creșterea copilului, încheiat de BUSINESSEUROPE, UEAPME, CEEP și ETUC din anexa la Directiva 2010/18/UE a Consiliului din 8 martie 2010 de punere în aplicare a Acordului-cadru revizuit privind concediul pentru creșterea copilului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri