Tinerețe fără bătrânețe. Copil salvat de generozitatea străinilor

Data publicării:
tinerete fara batranete

De ani buni un ONG aduce în ţară lună de lună chirurgi străini specializaţi în repararea inimilor fragile de copii. Misiunile medicale de la Spitalul Marie Curie din Capitală salvează vieţile a sute de copii care altfel nu ar avea nicio şansă. Totuşi, o parte din micuţii bolnavi nu pot fi operaţi în ţară. Iar familiile lor nu-şi permit nici măcar costul biletului de avion pentru a-i duce pe cei mici la o intervenţie în străinătate.

Izabela Pănescu: În fiecare an, în România se nasc peste o mie de copii cu malformaţii cardiace grave. Dar numai o mână de chirurgi români ştiu să opereze aceste inimi fragile, aşa că cele mai complicate cazuri trebuie să ajungă la un centru european. Este şi cazul Cristinei, o fetiță de doi ani, al cărei zâmbet molipsitor a adunat în jurul o armată de donatori şi voluntari.

Prinţesa din imagine s-a născut în noiembrie 2016. Avea o malformaţie gravă de cord: atrezie pulmonară. Asta înseamnă că este blocată valva care permite sângelui să ajungă de la inimă la plămâni. Părinţii au abandonat-o de la naştere. A rămas în grija medicilor şi asistentelor dintr-un spital din Timişoara.

Sarah Smith, mama adoptivă: A stat un an şi jumătate în spital singură. Au vizitat-o părinţii ei biologici, de două ori maxim.

Ca să supravieţuiască, avea nevoie urgent de o operaţie complicată pe cord care nu putea fi făcută în România. O armată de voluntari şi donatori s-a mobilizat ca să-i salveze viaţa. Alături de medicul Cătălin Cârstoveanu şi o voluntară a asociaţiei Inima Copiilor, Cristina a ajuns în Italia. Era deja aprilie 2018.

Sarah Smith, mama adoptivă: Deci ei ziceau în noiembrie că nu apucă Crăciunul. Şi totuşi fetiţa asta e, aţi văzut-o cum e, puternică, luptătoare.

Alex Popa, preşedinte Asociaţia Inima Copiilor: A fost operată în Italia şi acolo a stat, pe rând, cu trei voluntari ai asociaţiei noastre.

Era doar prima dintr-un şir de trei operaţii de care are nevoie Cristina să trăiască. Povestea fetiţei este unică prin numărul mare de oameni generoşi care au pus umărul să-i schimbe destinul.

Alex Popa, preşedintele asociaţiei Inima Copiilor: Ea a fost norocoasă pentru că a prins acest ultim tren. Alţii nu-l prind. Sunt copii care mor din cauză că nu-s operaţi la timp.

Sarah i-a devenit mamă Cristinei pe aeroportul din Otopeni, la întoarcerea în ţară a micuţei. Născută şi crescută în Statele Unite, Sarah este psiholog specializat în problemele de ataşament la copii şi s-a mutat în România în urmă cu zece ani, după absolvirea facultăţii.

Mai multe despre povestea Cristinei aflați duminică, de la ora 10.30, într-o nouă ediție Tinerețe fără bătrânețe. Tot atunci cunoaşteți povestea medicilor sirieni care vin din Marea Britanie, Italia sau Siria pentru a opera gratuit inimile copiilor români.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri