Trei sferturi dintre emigranţii români muncesc în Italia şi Spania

Data publicării:
oameni

Oficial, peste două milioane şi jumătate de români se află la muncă în străinătate. Cei mai mulţi sunt în Italia şi Spania.

Cele două ţări au adoptat trei sferturi dintre emigranţii români. Alţi 200.000 au ales ca destinaţie Franţa, iar în Germania se află peste 170.000 de români. În Marea Britanie, unde există o atitudine destul de ostilă, au ajuns doar 95.000 de muncitori români.

Cei mai mulţi emigranţi provin din Moldova, regiune în care se află polul sărăciei din România.

Judeţul Neamţ conduce detaşat în topul judeţelor cu cei mai mulţi locuitori plecaţi peste graniţă - 11 la sută din total. Pe locul doi se află judeţul Bacău, cu 9 la sută dintre localnici plecaţi la muncă în străinătate, urmat de Suceava, cu 8 la sută.

Numărul real al celor plecaţi peste graniţă ar putea fi însă mult mai mare decât arată statisticile oficiale. Iar asta pentru că mulţi ei şi-au chemat acolo şi familiile, iar alţii, pentru că muncesc la negru. Un lucru e cert. Românii care muncesc în străinătate au trimis zeci de miliarde de euro rudelor rămase acasă. Vârful a fost atins în 2008, când suma totală a trecut de șase miliarde de euro. Ulterior, din cauza crizei care a afectat Europa, au scăzut şi sumele trimise în țară. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri