Viaţa pe credit. În ultimii 12 ani, datoriile românilor au crescut de 40 de ori

Data publicării:
lei ron bani mediafax foto octav ganea-1

Din 2000 până în prezent, datoriile românilor au crescut de peste 40 de ori. Potrivit statisticilor, fiecare adult are, în medie, obligaţii financiare de aproape 2.400 de dolari.

Claudia şi Ciprian Tarţă sunt unul din miile de cupluri care şi-au cumpărat o locuinţă cu ajutorul unui credit ipotecar în franci. Pe lângă o rată mai mare la bancă, cei doi plătesc acum şi dobânzile pentru un card de credit oferit la pachet cu creditul. Recunosc însă că nu au fost prea atenţi la dobânzile pe care trebuie să le achite.

„L-am folosit într-o excursie în Austria, la schi, dar am scos şi euro. Am ajuns să achit o dobândă de 500 de lei pe lună, pe lângă creditul din momentul respectiv”, a mărturisit Ciprian Tarţă.

„Îndatorarea asta poate părea peste măsură acum, vizavi de planurile de viitor, de oportunităţile de job, mai ales că situaţia economică nu mai este atât de relaxată”, spune analistul financiar Adrian Mitroi.

Aşa se face că, în iunie, peste 740.000 de români întârziaseră mai mult de o lună cu plata creditelor, majoritatea în euro. În cei cinci ani de criză, numărul restanţierilor s-a dublat.

„Românii, faţă de vestul Europei sau faţă de alte ţări mai avute din Uniunea Europeană, au un grad ridicat de povară de creditare din cauză că avem venituri mai mici”, explică Florin Ilie, reprezentantul unei bănci comerciale.

Diferenţele se simt şi în traiul de zi cu zi. Românii dau pe mâncare mai mult de 41% din banii câştigaţi, faţă de francezi şi germani care nu consumă mai mult de un sfert din venituri pentru alimente.

Datoriile românilor

2000 60 de dolari/persoană

2012 2.369 dolari/persoană

Restanţe la bănci

iunie 2008 392.836 persoane 702,91 milioane lei

iunie 2013 740.180 persoane 10,40 miliarde lei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri