Visul chinezesc: Coșmarul unui cuplu care vrea să-și cumpere un apartament la oraș a devenit viral pe internet

Data publicării:
Liangliang și Lijun
„Liangliang și Lijun au descris un model vizibil pentru „visul chinezesc””, scrie un fost jurnalist pe o rețea de socializare. Sursa foto: captură video YouTube

Coșmarul prin care trece un cuplu de tineri obișnuiți, Zhang Yiliang și soția sa Dong Lijun, care luptă pentru „visul chinezesc”, de a deveni proprietarii unui apartament, a captivat națiunea și dezvăluie o parte din întunecata față a economiei Republicii Populare Chineze, transmite BBC.

Zhang Yiliang și soția sa Dong Lijun, ambii în vârstă de 30 de ani, au documentat ultimii doi ani din viața lor, începând cu momentul în care au cumpărat un apartament. Contul lor „Cuplul Liangliang Lijun” a câștigat peste 400.000 de urmăritori pe rețeaua socială chinezească Douyin.

Ceea ce a început ca o sărbătoare a ajuns în cele din urmă la probleme mari, inclusiv discuții cu dezvoltatorul imobiliar despre care cei doi spun că le datorează bani. În ultimele săptămâni, aceștia au susținut că au fost bătuți și că li s-au cenzurat videoclipurile, ceea ce a atras simpatia a milioane de oameni online.

Chinezii rezonează cu povestea celor doi: „Ceea ce postați este viața reală”

Experiența lor de tineri care visau să devină proprietari la oraș pare să fi rezonat cu foarte mulți chinezi obișnuiți la care au ajuns provocările și speranțele năruite ale acestor tineri, pe fondul unei crize imobiliare, într-o economie leneșă.

„Ceea ce postați este viața reală”, a scris un utilizator Douyin. „De fapt, viața este grea pentru majoritatea tinerilor. Nu este o petrecere în fiecare seară.” Un alt comentariu, care a fost apreciat de sute de ori, spunea: „Povestea lor rezonează pentru că sunt la fel ca noi”.

Unii au spus că aspirațiile lor reprezintă așa-numitul vis chinezesc, un concept popularizat de președintele Xi Jinping, care susține întinerirea națiunii chineze.

„Liangliang și Lijun au descris un model vizibil pentru „visul chinezesc””, a spus un fost jurnalist într-un videoclip pe canalul său de socializare. „Acesta este, să le spunem tuturor, în special tinerilor: Cetăţenii cei mai sârguincioşi, care respectă întocmai legea şi sunt optimişti nu merită „visul chinezesc”, darămite alții. Mulţumim cuplului pentru că ne-a ajutat să vedem latura crudă a realităţii Chinei”.

Dar videoclipul a fost șters de atunci, iar contul lui pe Weibo a fost interzis.

Tinerii au semnat pentru un apartament în 2021

În centrul rollercoaster-ului emoțional al cuplului se află apartamentul lor, pe care l-au cumpărat în 2021. Ei au postat pentru prima dată despre achiziția lor pe Douyin, versiunea chineză a TikTok-ului, în luna noiembrie a acelui an.

„Acum, printre toate luminile, va fi una aprinsă doar pentru mine”, a scris cuplul bucuros ca descriere pentru videoclipul pe care l-au distribuit pe contul lor, „Liangliang și Lijun”.

Ei au postat constant despre progresul construcției apartamentului lor și au vizitat șantierul aproape în fiecare lună.

O lună mai târziu, tânăra a venit acasă cu vești proaste - a fost forțată să accepte o reducere a salariului, care a ajuns la doar 2.000 de yuani. Într-un videoclip, ea apare plângând în timp ce îi dă vestea soțului ei: „Salariile noastre sunt deja printre cele mai mici... Ce să fac?”

Videoclipul a descris probabil povești similare din toată China, pe măsură ce șomajul a crescut. „Nu pot fi singurul care plânge în timp ce le urmărește videoclipurile”, se spunea într-un comentariu.

Dar, pentru tânărul cuplu, cel mai mare rău urma să vină.

Dezvoltatorul imobiliar a anunțat probleme financiare și a amânat construcția

În mai 2022, dezvoltatorul - Sunac China Holdings Limited - a admis că are probleme financiare după ce a ratat termenul limită de plată a dobânzii la o obligațiune.

Aceasta a fost o perioadă în care alți dezvoltatori imobiliari, cum ar fi Evergrande, se luptau să-și plătească datoriile și să livreze case. Dar Zhang și Dong erau încă optimiști. La câteva zile după anunț, el a spus într-o postare: „Am ales Sunac, așa că ar trebui să avem încredere în ei. Credem că vor acționa responsabil așa cum ar trebui să facă o companie și vor livra proiectul”.

Dar, două luni mai târziu, construcția s-a oprit. Au petrecut următoarele câteva luni cerând ca firma să reia construcția, ceea ce s-a întâmplat, dar abia la începutul anului 2023. În acel timp, în viața lor a apărut primul copil, o fiică.

Viața părea că a revenit pe drumul cel bun, chiar dacă au spus că firma le datorează în continuare o reducere de 20.000 de yuani, pe care o ceruseră cu mai multe luni în urmă.

Apoi, pe 15 noiembrie, cuplul a mers la un eveniment găzduit de Sunac și a transmis în direct întâlnirea. Contul lor Douyin nu mai are postări după acea zi.

Tinerii au fost bătuți 

Dar, în curând, rețelele de socializare au devenit pline de postări și comentarii, spunând că cei doi ar fi fost bătuți în timpul transmisiei live a clipului care nu mai este disponibil. Capturile de ecran care au fost distribuite de utilizatori arată și o serie de postări, în care Zhang pare să fi vizitat un spital. Într-un alt videoclip postat pe contul personal al partenerei sale, pe 18 noiembrie, el a spus: „Există o mulțime de reguli pe care trebuie să le respectăm în această societate. Nu este neobișnuit ca videoclipurile noastre să fie restricționate sau să dispară”.

Cuplul a spus că a sunat imediat poliția. Poliția locală a declarat pentru Southern Metropolis Daily că i-a „pedepsit” pe atacatori și că va urmări problema.

Incidentul a devenit viral online și a atras atenția în mass-media chineză. A ocupat fruntea topului topic pe Weibo, echivalentul X al Chinei, cu zeci de mii de comentarii și postări. În timp ce unii pun la îndoială versiunea lor asupra evenimentelor, mulți au simpatizat cu ei.

„Oamenii sunt bătuți și nu au voie să vorbească. Mai au voie să trăiască?” se scrie într-un comentariu apreciat de multe ori. „Îi putem ajuta și să ne ajutăm societatea?” a întrebat un alt utilizator Weibo.

„Au mers la dezvoltator din nou și din nou, pentru că sunt foarte săraci și chiar au nevoie de acești bani. Au înregistrat incidentul când au fost bătuți și au fost nedreptățiți, dar nu au avut încotro”, a scris Hu Xijin, fost redactor-șef al publicației de stat Global Times, pe Weibo.

„Este foarte important pentru noi să ne asigurăm că munca grea a oamenilor obișnuiți dă roade, iar pasiunea și speranța lor pentru viitor rămân vii”, a adăugat acesta.

Cei doi tineri se gândesc să renunțe

Zhang și Dong spun că încă nu au primit reducerea. Săptămâna trecută au provocat noi discuții - pline de furie și dezamăgire - când au spus că vor părăsi Zhengzhou și că se vor întoarce în orașul natal al lui Zhang.

„Oamenii obișnuiți ca ei reprezintă majoritatea, așa că felul în care lucrurile s-au terminat pentru ei este deosebit de dureros pentru noi”, se arată într-un comentariu Weibo care a fost apreciat de mii de ori.

Dar, de atunci, cuplul revenit și spus că este indecis, astfel că suspiciunea s-a alăturat simpatiei, iar unii utilizatori s-au întrebat dacă cei doi nu cumva profită de toată atenția online.

Alții s-au întrebat dacă cedează presiunilor din partea autorităților locale, care au vrut să evite publicitatea proastă pentru Zhengzhou.

Un comentariu care apare sub cel mai recent videoclip al lor, pe contul personal Douyin al lui Dong, spune: „Este prea greu. E prea greu să fii tu însuți”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri