Sondaj: 76% dintre români cred că Maia Sandu nu ar trebui să candideze la președinție în România

Data actualizării: Data publicării:
Maia Sandu, tristă
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Foto: Profimedia

O majoritate covârșitoare nu crede că o candidatură a președintei moldovene, Maia Sandu, ar fi o variantă bună pentru România, arată un sondaj realizat de Avangarde în aprilie 2023.

Părerea românilor despre președinta Maia Sandu este bună și foarte bună în proporție de 40%. 19% au o părere proastă, iar 2% una foarte proastă.

Când vine vorba de o candidatură a acesteia la președinția României, însă, doar 5% cred că aceasta ar fi o variantă bună, în timp ce 76% se opun.

Sondajul arată, de asemenea, o reducere a sentimentului unionist printre români. Aceștia ar vota în proporție de 50% împotriva unei eventuale uniri a României cu Republica Moldova, dacă un referendum ar avea loc în ziua următoare. 31% ar da un vot pozitiv. În același timp, 33% cred că România și Republica Moldova ar trebui să se unească în viitor, în timp ce 54% susțin contrariul.

De asemenea, 57% au o părere neutră față de Republica Moldova, în timp ce 31% au o părere mai degrabă pozitivă, iar 9% una mai degrabă negativă.

Totuși, aproape jumătate consideră că Republica Moldova ar trebui acceptată de urgență în Uniunea Europeană – 41%, în timp ce 30% au o opinie contrară. Procentele se inversează ușor când vine vorba de acceptarea de urgență în NATO – 31% consideră că ar trebui ca acest lucru să se întâmple, în timp ce 40% susțin contrariul.

În cazul unei invazii militare pornită de Rusia împotriva Republicii Moldova, mai mult de jumătate sunt de părere că România nu ar trebui să ajute statul moldovean cu trupe. 29% spun că România ar trebui să facă acest lucru.

Când vine vorba de sprijin cu tehnica militară, lucrurile se schimbă – 48% sunt de acord, în timp ce 35% nu sunt de acord.

Sondajul a fost realizat prin metodă CATI (prin telefon) pe un eșantion de 850 de subiecți, reprezentativ pentru populația adultă la nivel național. S-au realizat ponderări pe criterii precum nivelul de educație și gen. Eroare maximă de eșantionare la un nivel de încredere de 95% este de plus/minus 3,4%.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri