Sondaj Avangarde: Majoritatea bucureștenilor se opun drastic legalizării drogurilor ușoare în România și vor înăsprirea legislației

Data actualizării: Data publicării:
canabis
Peste jumătate dintre bucureșteni nu sunt de acord cu legalizarea drogurilor ușoare în România. FOTO: Profimedia Images

Peste jumătate dintre bucureșteni nu sunt de acord cu legalizarea drogurilor ușoare în România. Fenomenul consumului substanțelor interzise îi îngrijorează din ce în ce mai tare, arată un sondaj recent Avangarde.

Majoritatea oamenilor din Capitală cred că în România se consumă mai multe astfel de substanțe față de alte țări. Mai exact, 57% dintre respondenți au această părere, în timp ce doar 29% dintre ei nu consideră că în țara noastră consumul este la o scară mai mare.

Sondajul nu arată exact cu ce state au comparat bucureștenii, însă, potrivit unor studii, Cehia, Spania, Franța, Olanda și Germania sunt în topul european al consumului de droguri. Însă, câteva dintre acestea, dar și alte țări au dezincriminat într-o anumită măsură acest fapt.

Cele mai multe persoane care vor legalizarea au între 18 și 30 de ani

Întrebați dacă ar fi de acord cu legalizarea drogurilor ușoare în România, cei mai mulți bucureșteni au spus „nu”, iar cei mai radicali au fost oamenii cu vârste de peste 65 de ani. Aprope toți resping această variantă. Procentul celor care se opun este mare și în categoriile de vârstă 51-65 de ani și 31-50 de ani, iar cele mai multe persoane care vor legalizarea au între 18 și 30 de ani.

Știm că au fost mai multe discuții la noi în țară cu privire la legalizarea drogurilor în scop medical, chiar și un proiect care ar dezincrimina posesia de canabis în cantități mici, însă bucureștenii, mai exact 70% dintre ei, vor înăsprirea legislației privind consumul de droguri. În acest sens, ministrul Afacerilor Interne a anunțat recent că vrea să vină cu câteva modificări. De exemplu, să fie făcut test antidrog la examinarea pentru dobândirea sau restituirea carnetului de conducere, anulat pentru consum de droguri. De asemenea, Cătălin Predoiu mai propune și confiscarea mașinilor în care sunt găsite astfel de substanțe.

Sondajul Avangarde a fost făcut în perioada 24-26 august 2023, adică după accidentul din 2 Mai și poate fi accesat aici. Au fost intervievate 710 persoane cu vârste peste 18 ani.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri