Știre falsă despre un convoi de vehicule militare americane care s-ar deplasa din România spre Ucraina. MApN face precizări

Data publicării:
imagini cu eticheta de fake news cu o coloana de vehicule americane
Ministerul Apărării atrage atenția asupra unei știri false care circulă pe internet în legătură cu o coloană de vehicule militare americane care s-ar îndrepta către Ucraina din România Foto: MApN

O știre falsă, postată pe diverse site-uri din România, dar și din țările vecine, acreditează ideea că un convoi de vehicule militare americane s-ar deplasa din România către Ucraina. Ministerul Apărării Naționale precizează, joi, într-un comunicat, că este vorba despre un exercițiu militar al NATO, planificat anterior, care se desfășoară la poligonul din Babadag și recomandă populației să se informeze din surse oficiale și să nu cadă în capcana știrilor alarmiste.

„În filmarea pe care se bazează această dezinformare apar, într-adevăr, vehicule militare ale Armatei SUA. Acestea fac parte dintre cele dislocate de Regimentul 2 Cavalerie al SUA în Baza Mihail Kogalniceanu, la începutul acestui an. Miercuri, 27 aprilie, vehiculele americane, însoțite, conform procedurilor naționale, de autospeciale ale Poliției Militare a Armatei României, s-au deplasat către Poligonul Babadag în vederea executării unor ședințe de tragere planificate anterior cu militari români și aliați”, precizează MApN.

Ministerul Apărării atrage atenția că în această perioadă este posibil ca astfel de coloane și echipamente militare să fie observate în mod frecvent, pentru că militarii țărilor aliate prezenți în țara noastră desfășoară exerciții de instruire, în cadrul măsurilor de întărire a securității flancului estic al NATO. 

„Activitățile de instruire desfășurate de militarii țărilor aliate dislocați în țara noastră, în cadrul măsurilor de întărire a securității flancului estic al NATO au caracter curent, de aceea, astfel de coloane de tehnică militară, nu doar aparținând SUA, ci și Belgiei, Franței, Italiei, Marii Britanii sau Portugaliei vor putea fi observate în mod frecvent pe timpul deplasărilor dintre bazele de staționare și facilitățile de instruire în comun”, arată MApN.

Ministerul recomandă populației să verifice știrile apărute în spațiul virtual, mai ales dacă prezintă „un vădit caracter alarmist” atât pe site-ul oficial al instituției (în secțiunile Comunicate de presă și pe platforma InfoRadar, dedicată combaterii dezinformării), cât și pe canalele oficiale din social media.

Informații verificate și actualizate cu privire la activitățile desfășurate de militarii români și aliați pot fi găsite pe paginile oficiale de Internet ale MApN și ale marilor unitati din țară, precum și pe conturile de social media ale structuror militare participante, subliniază MApN.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri