Tânărul american care monitoriza online avionul lui Elon Musk va face acelaşi lucru cu avioanele lui Putin şi ale oligarhilor ruşi

Data actualizării: Data publicării:
BRICS/SCO Summits - Russia 2015
Contul de Twitter care monitorizează avionul lui Vladimir Putin este @Putinjet. Foto: Profimedia Images

Jack Sweeney, tânărul american care monitoriza online avionul privat al lui Elon Musk, a decis să monitorizeze în mod similar avioanele oligarhilor ruşi, după ce aceştia au fost incluşi pe lista neagră a sancţiunilor ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. În acelaşi timp, Sweeney a mai creat un cont de Twitter care monitoriezează avionul preşedintelui rus Vladimir Putin, informează CNN.

Americanul în vârstă de 19 ani a lansat în acest sens două conturi de Twitter: @RUOligarchJets şi @Putinjet. În total, sunt monitorizate peste 40 de avioane şi elicoptere cu care oligarhii ruşi obişnuiesc să zboare.

Conturile au adunat până acum 300.000 de urmăritori şi prezintă actualizări în timp aproape real ale deplasărilor avioanelor private ruse. În acelaşi timp, utilizatorii au la dispoziţie fotografii şi hărţi care ajută la o mai bună localizare a respectivelor aeronave.

Printre oligarhii vizaţi se numără Roman Abramovici, care tocmai a anunţat că renunţă la clubul de fotbal Chelsea, miliardarul Alişer Usmanov şi Leonid Mikhelson, CEO şi acţionar majoritar al companiei ruse de gaze Novatek.

Cel puțin cinci super-iahturi deținute de oligarhi ruși au fost văzute ancorate sau călătorind spre Maldive, țară insulară din Oceanul Indian care nu are tratat de extrădare cu Statele Unite. Informațiile vin în condițiile în care sancțiunile impuse de comunitatea internațională împotriva Rusiei, ca răspuns la războiul de agresiune început împotriva Ucrainei, pun o presiune tot mai mare pe economia rusească și pe anturajul lui Putin.

Jack Sweeney a respins, în urmă cu două luni, o ofertă de 5.000 de dolari din partea lui Elon Musk pentru a șterge contul de Twitter care urmărește avionul privat al miliardarului. La începutul lunii februarie, Sweeney respins o nouă ofertă, după ce directorul unei companii de închiriere de maşini i-a oferit un abonament pe 3 ani pentru o mașină Tesla Model 3, pentru ştergerea contului respectiv.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri