Teodor Meleşcanu, la un pas de o anchetă penală pentru ascunderea la Viena, în 1989, a adevărului despre regimul comunist din România

Data actualizării: Data publicării:
teodor melescanu declaratii sef senat inquam octav ganea 20190912151435_OGN_2133-01
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunţă că s-a sesizat din oficiu cu privire la declaraţiile făcute de Teodor Meleşcanu la Viena, în decembrie 1989. În cazul în care vor fi constatate fapte de natură penală, Institutul va sesiza procurorii. Reprezentanţii Institutului spun că Meleşcanu a dezinformat atunci diplomaţii prezenţi la eveniment, susţinând că informaţiile privind regimul comunist din România sunt „zvonuri colportate în scopuri duşmănoase”.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc face referire la telegrame diplomatice conform cărora Teodor Meleșcanu ar fi participat, în calitate oficială, la dezinformarea și diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist, prin inducerea în eroare a reprezentanților diplomatici prezenți la eveniment cu privire la crimele și abuzurile săvârșite la Timișoara, plasând infracțiunile comise de reprezentanții comuniști în categoria „zvonurilor colportate în scopuri dușmănoase” și a „știrilor de presă neconfirmate”.

„Analizând faptele cu posibile consecințe penale săvârșite de domnul Meleșcanu Teodor Viorel, IICCMER a declanșat procedura de investigație specifică”, potrivit sursei citate.

În cauză vor fi verificate documente de arhivă și vor fi identificaţi martori, urmând a fi administrate probe și derulate alte activități specifice activității de investigații a Institutului.

„În cazul în care vor fi identificate indicii concrete privind săvârșirea unor fapte de natură penală, IICCMER poate notifica organele competente, urmând să transmită Ministerului Public toate datele și probele rezultate în urma cercetărilor”, arată Institutul.

În decembrie 2019, USR cererea demisia lui Teodor Meleșcanu din funcția de președinte al Senatului pe motiv că, în 1989, în calitate de reprezentant al lui Nicolae Ceaușescu, ar fi negat în fața comunității internaționale crimele de la Timișoara și ar fi refuzat momentul de reculegere pentru cei uciși.

„Pe 20 decembrie 1989, când întreaga Timișoară ieșea în stradă, declarându-se primul oraș liber de comunism, (Meleşcanu – n.r.) susținea la Viena că în România e „pace și liniște“. Și care, de 30 de ani încoace, asigură pacea și liniștea oricărui partid ce-i oferă funcții”, susţineau reprezentanţii USR.

De altfel, la şedinţa solemnă din Parlament în memoria eroilor Revoluţiei din 1989, deputatul USR Iulian Bulai i-a transmis lui Teodor Meleșcanu, care era preşedinte al Senatului, că e absurd să conducă ședința solemnă „un comunist cu ștate vechi” și că un moment solemn a fost transformat „într-un paradox de neimaginat”.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri