Testare COVID în farmacii. Ordinul MS nu prevede nicio obligație, în afara raportării, pentru cazurile pozitive

Data publicării:
test rapid antigen coronavirus
Test antigen pentru coronavirus. Foto: Profimedia Images

A fost aprobată ordonanța pentru testarea COVID în farmacii, iar acum sunt stabilite normele de aplicare, a anunțat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Autoritățile spun că se bazează pe farmacii pentru testare și o mai bună raportare a rezultatelor care să tuturor care este situația reală. Farmaciștii spun însă că, în cazul unei persoane testate pozitiv, nu pot face nimic în afară de raportarea cazului la DSP, iar cel infectat este liber să plece acasă.

Ministerul Sănătății va livra gratuit către București kituri de testare, iar farmaciile își vor putea fixa un cost de testare, despre care ministrul crede că „va fi competitiv și rezonabil”.

Dumitru Lupuleasa, președinte Colegiul Farmaciștilor, spune că, deși nu achiziționează testele, farmaciile vor avea costuri suplimentare.

„Există câteva lucruri care trebuie puse la punct. Acest ordin trebuie examinat destul de bine de către colegii mei. Testele vor ajunge din partea Ministerului Sănătății, fără să fim nevoiți să le achiziționăm, dar îndeplinirea condițiilor, astfel încât farmaciile să poată oferi acest serviciu, presupune niște reamenajări de spațiu, niște investiții, presupun echipament de protecție pentru persoana care va efectua operațiunea, trebuie să existe un contract cu o firmă care distruge deșeurile biologice care rezultă în urma testării. Toate aceste lucruri trebuiesc cuantificate din punct de vedere economic, astfel încât farmacia să fie capabilă să ofere acel serviciu”, a spus Lupuleasa la Digi24.

„Din punctul meu de vedere, ordinul aduce o gură de aer din punctul de vedere al măririi plajei celor care pot să fie diagnosticați, pentru că rezultatele vor trebui trimise de farmacie către Direcția de Sănătate Publică – numărul cazurilor pozitive din totalul testelor - și asta ar putea să ajute autoritățile în luarea unor decizii care să vină în rezolvarea cât mai rapidă a situației”, a adăugat el.

Lupuleasa estimează că „undeva între 10-20%, probabil 1.000 de farmacii” din țară vor face teste COVID.

El spune însă că ordinul Ministerului Sănătății nu are nicio prevedere pentru farmaciști, în cazul în care se vor confrunta cu cazuri pozitive.

„Ordinul nu prevede nimic în acest sens. Evident că vom trimite persoana respectivă către un consult medical care să confirme cazul și să decidă dacă e vorba de un tratament acasă sau dacă e nevoie de internare. Ar fi nevoie de un model de adeveriță pe care farmacia să-l elibereze și acces la o platformă pe care să poată raporta zilnic”, a spus Lupuleasa.

În aceste condiții, o persoană testată pozitiv poate să nu meargă mai departe la medic sau la spital, la fel cum se întâmplă în cazul testelor comandate din farmacii și făcute acasă, a adăugat el.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii șocante ies la iveală despre doctorița din Brăila. Avea un obicei foarte bizar. Ce făcea când intru...
Digi FM
Ioana, unica fiică a lui Ion Țiriac, s-a angajat în Dubai. Cu ce se ocupă tânăra, deși tatăl ei are o avere...
Pro FM
JLo, fără filtre și editări, după un antrenament la sală. Artista, fotografiată alături de Benny Medina
Film Now
Lady Gaga, uimitoare în „Joker: Folie à Deux”. Directoarea de casting a rupt tăcerea: „O să vă surprindă, e...
Adevarul
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro pe lună pentru a trăi: „Prețurile nu sunt...
Newsweek
Ce bere este bună pentru stomac și nu îngrașă? Care este ”secretul”? Este demonstrat științific
Digi FM
Ce trebuie să știi despre indicele UV. Care sunt nivelurile periculoase şi cum ne protejăm
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Câți bani avea Matthew Perry în contul său bancar când a murit. Suma lăsată de celebrul actor i-a surprins pe...
UTV
Anitta a atras toate privirile intr-un bikini cu steagul Romaniei. Artista a fost surprinsa pe un yacht in...