Testare COVID în farmacii. Ordinul MS nu prevede nicio obligație, în afara raportării, pentru cazurile pozitive

Data publicării:
test rapid antigen coronavirus
Test antigen pentru coronavirus. Foto: Profimedia Images

A fost aprobată ordonanța pentru testarea COVID în farmacii, iar acum sunt stabilite normele de aplicare, a anunțat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Autoritățile spun că se bazează pe farmacii pentru testare și o mai bună raportare a rezultatelor care să tuturor care este situația reală. Farmaciștii spun însă că, în cazul unei persoane testate pozitiv, nu pot face nimic în afară de raportarea cazului la DSP, iar cel infectat este liber să plece acasă.

Ministerul Sănătății va livra gratuit către București kituri de testare, iar farmaciile își vor putea fixa un cost de testare, despre care ministrul crede că „va fi competitiv și rezonabil”.

Dumitru Lupuleasa, președinte Colegiul Farmaciștilor, spune că, deși nu achiziționează testele, farmaciile vor avea costuri suplimentare.

„Există câteva lucruri care trebuie puse la punct. Acest ordin trebuie examinat destul de bine de către colegii mei. Testele vor ajunge din partea Ministerului Sănătății, fără să fim nevoiți să le achiziționăm, dar îndeplinirea condițiilor, astfel încât farmaciile să poată oferi acest serviciu, presupune niște reamenajări de spațiu, niște investiții, presupun echipament de protecție pentru persoana care va efectua operațiunea, trebuie să existe un contract cu o firmă care distruge deșeurile biologice care rezultă în urma testării. Toate aceste lucruri trebuiesc cuantificate din punct de vedere economic, astfel încât farmacia să fie capabilă să ofere acel serviciu”, a spus Lupuleasa la Digi24.

„Din punctul meu de vedere, ordinul aduce o gură de aer din punctul de vedere al măririi plajei celor care pot să fie diagnosticați, pentru că rezultatele vor trebui trimise de farmacie către Direcția de Sănătate Publică – numărul cazurilor pozitive din totalul testelor - și asta ar putea să ajute autoritățile în luarea unor decizii care să vină în rezolvarea cât mai rapidă a situației”, a adăugat el.

Lupuleasa estimează că „undeva între 10-20%, probabil 1.000 de farmacii” din țară vor face teste COVID.

El spune însă că ordinul Ministerului Sănătății nu are nicio prevedere pentru farmaciști, în cazul în care se vor confrunta cu cazuri pozitive.

„Ordinul nu prevede nimic în acest sens. Evident că vom trimite persoana respectivă către un consult medical care să confirme cazul și să decidă dacă e vorba de un tratament acasă sau dacă e nevoie de internare. Ar fi nevoie de un model de adeveriță pe care farmacia să-l elibereze și acces la o platformă pe care să poată raporta zilnic”, a spus Lupuleasa.

În aceste condiții, o persoană testată pozitiv poate să nu meargă mai departe la medic sau la spital, la fel cum se întâmplă în cazul testelor comandate din farmacii și făcute acasă, a adăugat el.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...