Reprezentanţi ai farmaciştilor, despre ordinul Ministerului Sănătăţii privind antibioticele: „Nu a ţinut cont de solicitările noastre”

Data publicării:
antibiotice iasi fb
Abuzul de antibiotice crește rezistența germenilor. Foto: Facebook

Asociaţia Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor anunţă că va solicita clarificări în privinţa aspectelor de ordin administrativ ce afectează activitatea farmaciştilor practicieni, după ce un Ordin emis de Ministerul Sănătăţii şi publicat recent în Monitorul Oficial stabileşte că prescripţiile pe baza cărora sunt eliberate medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic să fie reţinute în farmacie şi, la nevoie, să se poată elibera fracţionat doar în cadrul aceleiaşi farmacii, fără a depăşi cantitatea totală prescrisă.

Asociaţia Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor aduce clarificări cu privire la Ordinul emis recent de Ministerul Sănătăţii, act normativ al cărui scop este acela de la reduce consumul de antibiotice, şi anunţă că va cere clarificări cu privire la implementarea acestuia.

„Modificările pe care le aduce prezentul ordin influenţează cu precădere modul de prescriere şi de eliberare a medicamentelor din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic, afectând în principal activitatea furnizorilor, medici şi farmacişti, în legătură cu aceste medicamente. Aşadar, asociaţia noastră va solicita şi clarificări în privinţa aspectelor de ordin administrativ ce afectează activitatea farmaciştilor practicieni, prin obligaţiile suplimentare ce le revin în legătură cu înregistrarea, eliberarea şi raportarea acestor prescripţii”; se arată într-un comunicat dat publicităţii marţi de Asociaţia Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor, potrivit News.ro.

„Ministerul Sănătăţii nu a ţinut cont de solicitările şi sugestiile noastre”

Forul critică modul în care Ministerul a comunicat public schimbările care survin odată cu aprobarea Ordinului nr. 63 din 10 ianuarie 2024 privind reglementarea metodologiei de monitorizare a prescrierii şi eliberării la nivel naţional a medicamentelor din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic. Farmaciştii sunt nemulţumiţi şi de faptul că oficialii Ministerului nu au ţinut cont de toate sugestiile lor.

„Apreciem ca fiind regretabil faptul că Ministerul Sănătăţii nu a ţinut cont de toate solicitările şi sugestiile noastre transmise la singura consultare care a avut loc înaintea publicării ordinului. La fel de regretabil este şi modul în care a gestionat valul de reacţii ce a urmat publicării în Monitorul Oficial, prin precizările de pe pagina de web oficială din data de 22.01.2024, care au fost în contradicţie cu prevederile noului ordin, dar şi ale legislaţiei în vigoare, ducând astfel în eroare pacienţii. Rolul Ministerului Sănătăţii ar trebui să fie în sensul informării corecte a cetăţenilor cu privire la noile dispoziţii legale, dar şi de elabora programe eficiente de educare a populaţiei cu privire la modul corect şi responsabil de utilizare a antibioticelor. Astfel de acţiuni considerăm că ar avea efecte mult mai bune în combaterea rezistenţei la antibiotice decât simpla adoptare a unor noi reglementări în domeniu”; precizează comunicatul.

Doza de urgență, la recomandarea farmacistului

Potrivit Asociaţiei Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor, „Ordinul vizează doar medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic, nu şi pe cele ce conţin substanţele specificate care se eliberează fără prescripţie medicală (categoria OTC), sau cele de uz topic (administrate topic, cu acţiune locală), şi nici preparatele magistrale (formulele individualizate care se prepară în farmaciile cu receptură)”.

Farmaciştii precizează că doza de urgenţă cu privire la medicamentele ce se eliberează pe bază de prescripţie medicală şi care poate fi eliberată în farmacii nu reprezintă un concept nou, farmaciştii având şi până acum, conform legislaţiei, posibilitatea de a elibera medicamente de tip Rx în lipsa unei prescripţii, în situaţii pe care le identifică drept urgente şi necesare, într-o cantitate aferentă unei doze de urgenţă.

„Acest lucru nu se face la simpla cerere a pacientului, ci în urma anamnezei efectuate de către farmacist care, în calitatea sa de specialist, evaluează situaţia şi eliberează doza de urgenţă dintr-un medicament dacă consideră necesar, alături de recomandarea de a consulta medicul cât mai curând, sau poate lua hotărârea de a nu elibera medicamentul, eventual cu recomandarea consultării cât mai rapide a unui medic, dacă aşa evaluează situaţia, sau nivelul său de expertiză este depăşit”, se mai arată în comunicatul Asociaţiei.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri