UE a câștigat dreptul de a impune tarife vamale suplimentare pentru mai multe produse americane, inclusiv avioanele Boeing

Data publicării:
sua ue razboi comercial tarife containere
UE a obținut dreptul de a impune taxe vamale suplimentare unor categorii de produse din SUA, în disputa subvențiilor pentru Boeing și Airbus. Foto: Getty Images

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a autorizat luni, în mod oficial, ca Uniunea Europeană să impună tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de patru miliarde de dolari, din cauza subvenţiilor ilegale acordate de Washington producătorului de avioane Boeing Co, informează AFP.

OMC a aprobat acest drept de arbitraj pentru UE, al treilea cel mai mare din istoria OMC, cu prilejul unei reuniuni a organismului de soluţionare a disputelor care a avut loc la sediul de la Geneva.

"Statele membre ale OMC au aprobat cererea de autorizare a Uniunii Europene pentru a impune măsuri de răspuns împotriva SUA, în cadrul dosarului privind ajutoarele acordate Boeing", a anunţat un responsabil al OMC.

În aşteptarea autorizării, Europa a pregătit deja o lungă listă de produse americane care ar putea fi vizate de noile tarife, listă care include avioane, vinuri, băuturi spirtoase, tractoare, peşte congelat şi suc de portocale congelat. Cu toate acestea, o serie de oficiali de la Bruxelles au declarat că noile tarife nu vor fi introduse decât după alegerile prezidenţiale americane din 3 noiembrie.

În replică, oficialii americani au declarat că regretă decizia UE de a impune noi tarife, adăugând că preferă o "soluţie negociată" cu blocul comunitar în dosarul subvenţiilor acordate producătorilor de avioane Boeing şi Airbus.

Decizia vine la aproximativ un an după ce OMC a acordat SUA dreptul de a impune tarife vamale suplimentare pentru produse europene în valoare de 7,5 miliarde de dolari, din cauza subvenţiilor ilegale acordate de Uniune grupului Airbus.

Potrivit unor surse citate de Reuters, Statele Unite s-au oferit să pună capăt disputei de durată pe tema subvenţiilor pentru cele două companii producătoare de avioane şi totodată să elimine tarifele vamale suplimentare impuse pentru vinul, whisky-ul şi alte produse europene, dacă Airbus va rambursa guvernelor europene subvenţiile în valoare de miliarde de dolari.

Analiştii sunt de părere că ambele părţi încearcă să îşi întărească poziţiile înaintea unor viitoare negocieri. Ambele părţi au cerut organizarea de negocieri şi au acuzat cealaltă parte că refuză să se angajeze serios în discuții.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri