Un pensionar face turul României Mari la bordul unei Dacia 1310

Data actualizării: Data publicării:
turul romaniei

Un pensionar din Caransebeş reface cu maşina personală conturul României Mari. Şi nu orice maşină, ci o Dacia 1310, produsă în 1988, care porneşte şi azi la prima cheie. Luni a ajuns la Oradea şi speră ca până la finalul lunii mai să termine această expediţie. Va trece şi prin teritorii care nu mai sunt astăzi între graniţele României, cum ar fi Cadrilaterul din Bulgaria, sau Hotin şi Cetatea Albă, în Ucraina.

Maşina de 45 de cai putere este în stare perfectă de funcţionare, chiar şi la 30 de ani de momentul fabricaţiei. Modelul 1310 este unul dintre ultimele ieşite pe poarta fabricii din Piteşti, înainte de Revoluţia din 1989.

"Maşina este o Dacia 1310 construită în RSR, cu nu-i convine, asta e istoria. Nu are nicio modificare mecanică, motorul este original. Cauciucurile sunt cele recomandate", explică Dan Paici.

Traseul pensionarului din Caransebeş se suprapune cu graniţele României de după Marea Unire din 1918. Acesta este însoţit de un prieten fotograf, care va suprinde în imagini această inedită expediţie.

"Este o acţiune personală. Ideea este de a vizita românii care ne primesc pe frontierele României din 1918. Am plecat din Caransebeş, am mers prin Serbia, Ungaria, o să ajungem în Ucraina, pe Nistru, la cetăţile lui Ştefan cel Mare, litoral, Balcic şi ne vom întoarce pe Dunăre, în amonte, spre casă", a detaliat pensionarul.

"Scopul expediţiei e să adunăm cât mai multe poveşti, facem fotografii frumoase, iar la final împărtăşim experienţele cu alţii. Sper să redescoperim România, nu e prima dată când fac asta", spune Ştefan Andronache, copilot.

Demersul celor doi i-a impresionat pe orădenii care au trecut luni prin Piaţa Unirii. Aceştia au admirat maşina de colecţie şi le-au urat drum bun cel doi temerari.

"Mi se pare că fiecare poate să-şi aducă sub o formă sau alta aportul la comemorarea celor 100 de ani. Mi se pare o idee originală, mă bucur că se face acest traseu cu o Dacia, o maşină făcută la momentul respectiv, şi era o maşină făcută de români, care se putea repara oriunde era nevoie."

Pensionarul din Caransebeş nu este la prima expedţie de acest fel. În trecut, el a mai făcut astfel de deplasări cu Dacia inclusiv pe continentul african. Expediţia prilejuită de Centenarul Unirii se va încheia la finele lunii mai.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vremea ne-a pregătit o mare surpriză. Se întâmplă de la mijlocul săptămânii viitoare în toată țara
Digi FM
Părinții, marii absenți de la nunta lui Denis Drăguș. Tatăl atacantului, mesaj sfâșietor
Pro FM
Adele ar urma să revină la Londra, după opt ani în care a trăit în SUA. Un apropiat a rupt tăcerea: „Ar vrea...
Film Now
Eric Roberts, despre sora lui, Julia Roberts: „Nu am voie să vorbesc despre ea!” Actorul s-a arătat extrem de...
Adevarul
Amezi uriașe pentru folosirea apei potabile la grădină și piscină. „Eu consum pentru piscină și la două sate...
Newsweek
VIDEO Momentul în care un Suhoi Superjet al Rusiei de 50.000.000 se prăbușește. A durat 8 secunde
Digi FM
Adda, despre un moment tensionat cu CRBL: “Mi-a zis ‘nu mai urci pe scenă că nu mai vreau eu'”
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Antonio Banderas a crescut-o 20 de ani, ea îi e și astăzi aproape. Dakota Johnson, poză dulce cu tatăl...
UTV
Adda a trecut printr-un moment stanjenitor din cauza lui CRBL. "Mi-a zis: 'nu mai urci pe scena, ca nu mai...