Vâlcov, amendat cu 2.000 de lei de CNCD pentru postarea de pe Facebook în care Iohannis este comparat cu Hitler

Data actualizării: Data publicării:
darius valcov inquam octav ganea
Darius Vâlcov. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă și fost primar al orașului Slatina, condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare cu executare, a postat pe pagina sa de Facebook imagini în care compară mișcarea Rezist cu nazismul și pe președintele României Klaus Iohannis cu dictatorul Adolf Hitler. 

darius valcov inquam octav ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vâlcov, ale cărui atacuri la adresa lui Klaus Iohannis s-au înmulțit în ultima vreme, a postat un clip în care în care simbolul comunității Rezist este transformat într-o zvastică, iar președintele Klaus Iohannis apare într-un trucaj fotografic ca Hitler, cu mustață și frizura dictatorului german și textul ”Hail Iohannis!”.

Postarea l-a costat 2.000 de lei pe Vâlcov. CNCD a anunțat că a decis, în sedința de azi, amendarea fostului primar. Nici afirmația lui Liviu Pop, conform căreia Forumul Democrat al Germanilor ar fi continuatorul unor organizaţii naziste, nu a fost trecută cu vederea. Acesta a primit un avertisment din partea Consiliului.

Redăm mai jos comunicatul integral al CNCD:

„Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţiilor, în data de 03.10.2018, a adoptat următoarele hotărâri:

1. Fapta domnului Vâlcov Darius Bogdan, din data de 2 septembrie 2018, de a posta pe pagina sa de socializare un material video reprezentând un montaj care sugerează că Forumul Democrat al Germanilor din România reprezintă o organizaţie nazistă, sub semnul svasticii era pus semnul de egalitate între Grupul Etnic German, organizaţie fascistă din timpul celui de-al doilea Război Mondial, şi Forumul Democrat al Germanilor, constituie faptă de discriminare potrivit art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000. De asemenea, materialul video sugerează că preşedintele României este liderul unei organizaţii naziste. 
Fapta se sancţionează cu amendă contravenţională în cuantum de 2.000 de lei.

Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi a celor prezenţi (7)

2. Afirmaţia publică a domnului Liviu Pop, din data de 23 august 2018, conform căreia Forumul Democrat al Germanilor ar fi continuatorul unor organizaţii naziste, constituie faptă de discriminare potrivit art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000. 
Fapta se sancţionează cu avertisment contravenţional.

Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi a celor prezenţi (7)

3. Afirmaţiile domnului Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, privind necesitatea introducerii educaţiei sexuale în şcoli, ocazie cu care a declarat că un factor de risc al natalităţii la fetele minore provine din rândul comunităţii de romi, nu constituie discriminare, declaraţia se încadrează în limitele libertăţii de exprimare.

Hotărâre adoptată cu 6 voturi pentru şi 1 vot împotrivă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri