Varianta Delta a fost confirmată la un bărbat din județul Iași. Pacientul se află la ATI

Data actualizării: Data publicării:
coronavirus vazut la microscop ilustratie grafica
Foto: Profimedia Images

Tulpina indiană Delta a virusului SARS-COV-2 a fost depistată în două județe din Moldova. În Bacău sunt deja șapte persoane confirmate, iar în Iași un bărbat se află la terapie intensivă după ce analizele de laborator au arătat că acesta este infectat cu varianta Delta.

Un bărbat din municipiul Paşcani se află la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" din Iaşi, după ce analizele de laborator au confirmat că acesta este infectat cu tulpina Delta a noului coronavirus.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu, a declarat că bărbatul din Paşcani nu este vaccinat şi că în prezent este internat în stare gravă la Terapie Intensivă. 

"El ar fi luat contact cu mai multe persoane din aceeaşi familie. Direcţia de Sănătate Publică a efectuat imediat o anchetă epidemiologică, au identificat toţi contacţii, iar focarul a fost ţinut sub control. (...) Pacientul nu era vaccinat, a dezvoltat o formă severă de COVID-19, dar, datorită îngrijirii primite în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase în Terapie Intensivă cu ajutorul unei echipe interdisciplinare, evoluţia pacientului este una favorabilă. Urmează ca în scurt timp să fie externat din Terapie Intensivă", a declarat Florin Roşu.

Valeriu Gheorghiță: Numărul infectărilor va fi mai mare în perioada următoare din cauza Delta

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat, marți, că activitatea a 117 centre fixe de vaccinare a fost oprită, dar că este posibilă revenirea rapidă a acestora atunci când, potrivit estimărilor, cererea pentru imunizare va crește. Medicul a subliniat că în contextul în care varianta Delta devine dominantă în lume, și în România va crește numărul infectărilor provocate de această tulpină.

"În săptămâna precedentă am reevaluat eficienţa centrelor de vaccinare fixe. Circa 80% din centrele de vaccinare fixe vaccinează mai puţin de 25% din capacitatea de vaccinare alocată fiecărui flux în parte. Motiv pentru care, la acest moment, 117 centre de vaccinare fixe şi-au sistat temporar activitatea. Avem 371 de centre pentru care a fost redus programul de lucru şi de asemenea a fost redus numărul de fluxuri în centrele de vaccinare care au rămas active. În perioada următoare vor fi de asemenea continuate aceste măsuri de eficientizare, de a menţine un echilibru corect între costuri", a spus Valeriu Gheorghiță.

Citește și: Oamenii nevaccinați sunt "fabrici" pentru noi variante ale Covid-19, spun specialiștii în boli infecțioase

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri