VIDEO | Expert internațional, despre siguranța copiilor în mașină: Sistemele de prindere trebuie folosite corect

Data publicării:
copil in masina

Scaunul și centura de siguranță pot salva vieţi, indiferent de vârstă și de aceea trebuie folosite corect. Un curs pentru siguranța copiilor în mașină a avut loc, în premieră, în România. Elevi au fost agenții de poliţie din Cluj-Napoca, iar profesor - un specialist în sistemele de siguranță destinate autoturismelor, cu o experiență de 20 de ani în domeniu.

Peter Jahn e de peste 20 de ani specialist internațional în siguranța auto a copiilor. A venit în Cluj pentru a-şi împărtăşi experienţa, ca să salveze vieţi.

Peter Jahn, expert internațional: Am descoperit că în România există copii, de vârstă mijlocie, care circulă în mașini fără sisteme de securizare sau în brațele mamei. Nu este util, este împotriva legii, dar și împotriva fizicii. Trebuie să folosească un sistem de securizare corespunzător, în funcție de greutate și vârstă. Nu e important doar să folosești aceste sisteme, ci să le folosești corect.

Potrivit unui studiu european din 2015, România e țara cu cel mai mic procent, doar 26%, în ceea ce privește rata de utilizare a centurii pe bancheta din spate a maşinilor.

Ana Măiță, organizator Fundația Crucea Albă: Această conștiinciozitate scade începând cu vârsta de doi ani, ajungând ca la vârsta de 12 ani să avem foarte mulți copiii transportați nesecurizați.

La curs, agenții de circulație au învățat cum să le explice eficient părinților importanța acestor sisteme, dar și cum se folosesc corect.

Șapte agenți de la Rutieră și-au lăsat uniformele acasă și au venit la curs.

Polițistă: Întâlnim în trafic trei categorii de părinţi: care folosesc sistemele de siguranță, care folosesc sistemele într-un mod incorect şi care nu le folosesc.

Polițist: Soţul care conducea autovehiculul a adormit la volan, a intrat în coliziune cu un cap de pod, iar copilul a fost proiectat din braţele mamei sale.

A fost primul curs ţinut în România cu scopul îmbunătățirii siguranței copiilor care sunt pasageri în autoturisme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri