Sari la conținut

VIDEO Monarhii Europei, la catafalcul Regelui Mihai

Regii şi reginele Europei îşi pleacă azi capul în faţa omului care a scurtat cel de-Al Doilea Război Mondial cu cel puţin 6 luni, salvând sute de mii dintre vieţile compatrioţilor lor. Regele Carl Gustaf al Suediei şi regina Silvia s-au alăturat şi ei celorlalte capete încoronate care au trecut măcar pentru o clipă - pe la catafalcul Regelui. Şi-au prezentat ultimele omagii şi regele Juan Carlos al Spaniei şi regina lui, Sofia, marele duce Henri al Luxemburgului, alături de reprezentanţii altor mari familii regale europene şi de zeci de mii de români, care continuă să vină în ciuda orei înaintate, aşteptând câte 7-8 ore, pentru o clipă mare cât istoria, lângă sicriul regelui lor.

171215_RM_SEARA_JUAN_CARLOS_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

ACTUALIZARE 23.30. Prinţul Charles, fiul reginei Elisabeta a II-a şi nepot al Regelui Mihai, a aterizat pe Aeroportul Băneasa din Bucureşti.

A fost aşteptat de mai multe maşini de protocol.

Nu va ajunge în această seară la Palatul Regal dată fiind ora târzie.


Deja au venit în ţară membri ai familiilor regale pentru a participa la funeraliile de mâine. Vorbim despre Regele Simeon al II-lea al bulgarilor, Regele Juan Carlos al Spaniei şi Regina Sofia, dar şi principesa Muna a Iordaniei.

Intrând în Sala Tronului a Palatului Regal, Regina Sofia şi Regele Juan Carlos I i-au salutat mai întâi pe membrii Casei Regale a României, prezentându-le condoleanţe, după care s-au îndreptat către sicriul Regelui Mihai I, în dreptul căruia au ţinut un moment de reculegere. 

5

GALERIE FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Alte capete încoronate sunt aşteptate să ia parte la ceremonia de mâine.

Casa Regală a dat publicității, joi, o listă actualizată cu familiile regale participante la funeralii:

Majestatea Sa Regele Carl XIV Gustaf al Suediei

Majestatea Sa Regina Silvia a Suediei

Alteța Sa Regală Marele Duce de Luxemburg

Majestatea Sa Regele Juan Carlos I al Spaniei

Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei

Alteța Sa Regală Principele de Wales

Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al bulgarilor

Majestatea Sa Regina Anne-Marie a elenilor

Alteța Sa Regală Principesa Muna a Iordaniei

Alteța Sa Regală Principesa Astrid a Belgiei

Alteța Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei

Alteța Sa Regală Principele Moștenitor Alexandru II al Serbiei

Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Ecaterina a Serbiei

Alteța Sa Regală Ducele de Braganza

Alteța Sa Imperială și Regală Principele Georg al Prusiei

Alteța Sa Imperială și RegalăArhiducele Karl al Austriei

Alteța Sa Imperială și Regală Marea Ducesă Maria a Rusiei

Alteța Sa Regală Principele Moștenitor Leka II al albanezilor

Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Elia a albanezilor

Excelența Sa Șeicul Rashid bin Khalifa al Khalifa al Bahrein

Alteța Sa Regală Principesa Rym a Iordaniei

Alteța Sa Regală Marele Duce de Baden

Alteța Sa Imperială și Regală Marea Ducesă de Baden

Alteța Sa Regală Principesa Irina a Greciei

Alteța Sa Regală Ducele de Vendome

Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Dominic al Austriei

Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Emmanuella a Austriei

Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei

Baronul Hanns von Holzhausen

Baroana Alexandra von Holzhausen, doamna Ferch

Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Georg al Austriei

Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Martin al Austriei

Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Katharina a Austriei

Alteța Sa Regală Principele Emmanuel Philibert de Savoia

Alteța Sa Regală Principele Nikolaos al Greciei

Alteța Sa Regală Principele Eberhard de Wurttemberg

ASR Principesa Chantal a Franței

Baronul Francois Xavier de Sambucy de Sorgue

Alteța Sa Principesa Anne de Ligne

Cavalerul Charles de Fabribeckers

Principesa Tatiana Radzivill, doamna Fruchaud

Dr. John Fruchaud


La Palatul Regal, mii de oameni așteaptă și în această seară. Așteaptă în tăcere, preț de ore în șir, cele câteva clipe în care își vor putea lua rămas bun de la Rege. Unii l-au văzut o viață întreagă ca pe conducătorul lor de drept, alții l-au privit ca pe un sprijin de la depărtare și ca pe o promisiune a salvării, alții ca pe un reper de verticalitate și moralitate, alții pur și simplu l-au admirat de la distanță. E ultimul omagiu adus celui care le-a fost alături, cu gândul și fapta, o viață întreagă, fie ea petrecută în exil, fie aici, în țară.

Peste 25.000 de oameni au trecut pe la Palatul Regal pentru a-şi lua rămas bun de la Regele Mihai. Fără întrerupere de ieri dimineaţă, oamenii vin şi se aşază la rând pentru a îi aduce un ultim omagiu Majestăţii Sale.

Palatului Regal nu s-au mai închis de ieri dimineaţă ca să dea ocazia tuturor să îşi ia rămas bun de la Regele Mihai. Mii de oameni s-au aşezat aseară la rând şi au ajuns să se reculeagă la catafalc după ore lungi de aşteptare şi meditaţie. Printre ei, foarte mulţi tineri pe care şcoala nu i-a învăţat nimic despre suveran, dar care au vrut să afle cui îi datorează România de astăzi:

Pe lângă că am pierdut un rege, am pierdut un om care şi-a iubit ţara.”

„L-am îndrăgit pe Rege de foarte de mic şi din câte am aflat din Istorie a fost un Rege foarte bun şi a iubit poporul”.

Ziua, pelerinajul impresionant a continuat. Unii au venit din Republica Moldova să îi aducă omagiu Regelui despre importanţa căruia au aflat de la părinţi.

Am auzit-o o dată pe mama mea care cânta cântece despre Regele Mihai. Eu nu am putut să cânt acum, eu doar am plâns”.

Printre cei care au ajuns la catafalcul regelui a fost şi un fost coleg de şcoală. Lascăr Zamfirescu a învăţat împreună cu cel care avea să devină suveran într-o clasă special făcută la Palat de Carol al II-lea pentru elevi din toate păturile sociale cu rezultate foarte bune la învăţătură.

Programul funeraliilor - sâmbătă:

În ziua de sâmbătă, 16 decembrie, la ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

La ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. Accesul presei este liber.

La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional.

De la ora 11.30 la ora 12.45, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală.

La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat la ora 14.40 cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.

Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Piteşti (ora 16.46).