Ziua Franţei la Bucureşti. Absenţele notabile, prezențele-surpriză

Data publicării:
180714_AMBASADA_FRANTEI_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vive la France! s-a spus sâmbătă și la Bucureşti. Sute de invitaţi au fost invitaţi de Ambasada Franţei la o recepţie elegantă. Preşedintele Klaus Iohannis a încercat să risipească emoţiile francezilor şi a urat succes naţionalei lor de fotbal care joacă duminică finala campionatului mondial. Printre oaspeţii de la ambasadă a fost şi proaspăt demisa șefă de la DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar și fostul premier Adrian Năstase. Au lipsit însă Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și premierul Viorica Dăncilă.

Startul ceremoniei a fost confiscat însă de ambasadorul Croaţiei, care a atras privirile tuturor. Îmbrăcat cu un tricou în culorile naţionalei, el a apărut triumfător în faţa camerelor de luat vederi făcând semnul victoriei. Duminică, finala Campionatului Mondial de fotbal este disputată de reprezentativele Franței și Croației.

180714_AMBASADA_FRANTEI_AMBASADOR_CROAT_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Meciul Croaţia-Franţa a fost prezent și în gândurile președintelui României: „Și nedorind să ignor ce se mai întâmplă în lume, dași-mi voie să vă urez: Bon chance pour demain avec le football! (Noroc la meciul de fotbal de mâine!)”, a spus președintele Iohannis în finalul discursului rostit.

Recepţia a început, de altfel, cu acest moment oficial: discursurile preşedintelui României şi al ambasadoarei Franţei.

„În relaţia cu România, în calitate de partener, noi încurajăm toate eforturile care vizează păstrarea şi apărarea acestor valori, printre care statul de drept şi independenţa justiţiei ocupă un loc central”, a spus Michele Ramis, ambasadoarea Franței.

180714_AMBASADA_FRANTEI_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

La recepţie au fost invitaţi din toate domeniile. Printre ei, mulţi investitori, politicieni şi şefi din justiţie.

„Ziua Naţională a Franţei este un moment deosebit pentru că avem relaţii tradiţionale şi în mediul cultural, juridic, francez s-au format mulţi jurişti români. Iar noi avem obligaţia de a continua această tradiţie a bunelor relaţii româno-franceze”, a declarat procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Toţi ochii presei au fost aţinitiţi însă asupra fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi:

„Bună ziua! Ce mai faceţi? Bine, mulţumesc! Îmi cer scuze că o să mă întorc, dar o să vorbesc cu doamnele. Nu fac declaraţii astăzi. Muţumesc!”

Şi politicieni care au părăsit prim-planul ultimilor ani au fost invitați la recepția de la Ambasada Franţei.

Adrian Năstase, fost premier PSD: „Este o bucurie pentru noi toţi să salutăm partenerii noştri istorici, pe cei care ne-au ajutat de-a lungul secolelor”.

Citiți și: Adrian Năstase, critici la adresa lui Liviu Dragnea

După discursuri, invitaţii s-au relaxat şi au gustat vinurile şi brânzeturile franţuzeşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri