An complicat pentru cei care vor să cumpere o casă: Deși cererea este scăzută, prețurile locuințelor continuă să crească

Data actualizării: Data publicării:
apartamente
An complicat pentru cei care vor să cumpere o casă: Deși cererea este scăzută, prețurile locuințelor continuă să crească. Foto: Captură video

Deși nu au cerere, dezvoltatorii imobiliari țin în continuare prețurile sus. În Cluj, de exemplu, un metru pătrat de construcție se vinde cu aproape 2.500 de euro. Iar locuințele continuă să se scumpească.

În opt din cele zece orașe monitorizate de un site de imobiliare prețurile locuințelor au crescut în luna martie comparativ cu februarie. În Cluj, metrul pătrat de construcție s-a scumpit cu 21 de euro și se apropie de pragul psihologic de 2.500 de euro. Dacă ne raportăm la un apartament cu o suprafață de 60 de metri pătrați, scumpirea înseamnă aproape 1.300 de euro, adică peste 6.000 de lei. Și în București, Craiova, Constanța și Timișoara imobiliarele s-au scumpit.

Alexandra Andrei- expert în învestiții imobiliare: Dezvoltatorii sunt nevoiți să scumpească datorită facilităților care vor fi în cadrul unui proiect. Vor veni cu mai multe spații verzi, locuri de joacă pentru copii, acces securizat cu barieră și atunci implică niște creșturi suplimentare.

În primele trei luni din acest an, vânzările de apartamente și case au scăzut la nivel național cu peste 23%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Dobânzile ridicate, inflația și prețuri mari sunt principalele motive pentru care românii au evitat să mai cumpere. Specialiștii se așteaptă însă să crească cererea de locuințe.

Daniel Crainic - reprezentant imobiliare.ro: În orașele mari, cererea este pe cale să revină și de aceea și vedem aceaste fluctuații de preț. În continuare creditele vor fi scumpe, dar se vor stabiliza, cererea de locuințe va crește treptat până la finalul anului. Prețurile, aș paria mai degraba pe o stagnare.

Prețurile au scăzut ușor în orașele mici și medii. În Sibiu locuințele s-au ieftinit cu doar 5 euro pe metru pătrat, iar în Ploiești cu 14 euro.

În cazul unui apartament cu o suprafață de 60 de metri pătrați din Ploiești, prețul de vânzare s-a redus, în medie, cu 840 de euro, adică puțin peste 4.000 de lei.

Partenerii noștri