ANRE a amendat patru furnizori de energie cu 537,5 milioane de lei. Burduja: „Cei care încalcă legea să răspundă exemplar”

Data publicării:
factura curent
FOTO: Captură Digi24

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) transmite, vineri, printr-un comunicat de presă, că a sancționat patru furnizori cu 537,5 milioane de lei, pentru manipulare sau tentativă de manipulare a pieței de energie electrică. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus pentru Agerpres că „cei care încalcă prevederile legale şi afectează piaţa de energie trebuie să răspundă exemplar”.

Potrivit instituţiei, această măsură vine în urma unor acţiuni de investigaţie desfăşurate de către ANRE, la sesizarea OPCOM efectuată prin Platforma de notificare a ACER.

„Pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie (REMIT), ANRE a aplicat participanţilor la piaţa angro de energie electrică investigaţi, sancţiuni contravenţionale în cuantum total de 537.503.319,49 lei”, notează autoritatea de reglementare într-un comunicat de presă.

Companiile sancţionate sunt: EFT Furnizare (amendă de 50,5 milioane lei), Freepoint Commodities Europe LLP (22,92 milioane lei), Nova Power & Gas SRL (100,11 milioane lei) şi Tinmar Energy S.A. (aproximativ 364 milioane lei).

În context, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a arătat că amenzile record aplicate celor patru companii trebuie să fie un semnal către toţi cei care se gândesc că pot face profituri mai mari dacă nu respectă legea.

„Cei care încalcă prevederile legale şi afectează piaţa de energie trebuie să răspundă exemplar. Amenzile record aplicate celor patru societăţi, de peste 537 de milioane lei, trebuie să fie un semnal către toţi cei care se gândesc că pot face profituri mai mari dacă nu respectă legea. De la preluarea mandatului am avut un dialog constant şi pozitiv cu ANRE privind modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă legislaţia în vigoare, ANRE fiind singura instituţie abilitată să efectueze aceste verificări. De asemenea, vreau să garantez că voi rămâne deschis pentru toate sesizările pe care le primim de la persoane fizice şi juridice privind astfel de situaţii şi le înaintăm cu prioritate în atenţia ANRE. De altfel, e-mailul meu este public, sebastian.burduja@energie.gov.ro, şi vă garantez că acordăm maximă atenţie fiecărei plângeri primite. Îmi respect astfel angajamentul de a oferi românilor o energie sigură şi la un preţ corect. Sunt şi voi rămâne un aliat al consumatorilor şi tuturor investitorilor corecţi din piaţa energiei”, a precizat Burduja, într-un comunicat de presă transmis Agerpres.

Ministrul Energiei a solicitat public ANRE, încă din luna august a anului trecut, să verifice modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă prevederile OUG 27/2022.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri