Austria anunță oficial condițiile pentru acceptarea României în Air Schengen. Ce spune ministrul de interne Karner

Data actualizării: Data publicării:
Brussels, Belgium. 08th Dec, 2022. Gerhard KARNER, Minister arrives to attend in an European Home Affairs Council in Brussels, Belgium on December 8, 2022. Credit: ALEXANDROS MICHAILIDIS/Alamy Live News
Gerhard Karner, ministrul austriac de interne. Foto: Profimedia Images

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a declarat luni că a prezentat Comisiei Europene „condiţii clare” pe care aceasta să le implementeze înainte ca Viena să fie de acord cu primirea României şi Bulgariei în Air Schengen, transmite agenția de presă APA. „Acum este rândul Comisiei”, a precizat Karner. 

„Acum este rândul Comisiei”, a declarat Karner pentru jurnalul matinal al postului Ö1, după ce în weekend s-a aflat despre o posibilă relaxare a veto-ului Austriei faţă de primirea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, cu ridicarea graniţelor ariene, potrivit Agerpres. 

„Este vorba despre faptul că avem nevoie de progrese în domeniul protecţiei frontierelor externe ale UE”, a subliniat Karner.

În mod concret, el cere Comisiei o triplare a numărului de poliţişti de frontieră.

De asemenea, Comisia trebuie să aloce fonduri pentru infrastructura de protecţie a frontierelor. Este necesară în primul rând o modernizare tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă.

În plus, Karner solicită controale întărite la frontierele terestre, precum şi preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni.

Solicitarea privind menţinerea controalelor la frontiere a fost motivată de Karner printr-o „problemă cu traficanţii”. Din ceva mai mult de 50.000 de solicitanţi de azil în Austria, numai în jur de 150 migranţi au venit prin aeroporturi, a explicat ministrul de interne.

Karner se va deplasa luni în Slovenia la o reuniune a miniştrilor de interne din aşa-numitul „Forum Salzburg”, pentru discuţii cu privire la viitorul spaţiului Schengen.

Ciolacu: „Austria e mai flexibilă”

Premierul Marcel Ciolacu spune că solicitările Austriei nu sunt exagerate și că România trebuie să își întărească frontierele, dând exemplu cazul Cherecheș. Acesta s-a plâns că sistemele de la frontieră nu sunt integrate și a explicat cum vor decurge negocierile pentru ca România să intre din martie cu aeroporturile în Spațiul Schengen.

„Am declanșat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată. Primul pas, cel mai important, s-a făcut. Austria e mai flexibilă. Nu puteau să anunțe triumfalist că fără nicio condiție o să intre România aerian, urmând ca anul viitor, sub președinția Ungariei, vom continua cu pasul doi, terestru. Este ministrul de Intene la Viena, la negocieri. Să nu credeți că din cerințele pe care le are Austria, care nu mi se par unele exagerate, pentru că cu toții ne dorim o întărire a frontierei. Nu ne păclim unii pe alții. Domnul Cherecheș a reușit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr, cu zece ani mai tânăr. Ăsta este adevărul. Dacă vrem să ne mințim, și să băgăm totul sub preș, nu vom reuși. Sunt discuții normale și sunt ferm convins că vor fi benefice”, a declarat Ciolacu.

Citește mai mult AICI

Pe de altă parte, președintele Bulgariei Rumen Radev susține că sunt inacceptabile condițiile puse de Austria pentru acceptarea României și Bulgariei în Air Schengen.

„Ceea ce spune ministrul de Interne al Austriei este un pas înainte, dar trebuie să fim foarte atenți. Este extrem de important pentru noi să deschidem granițele terestre. Condițiile pe care ministrul le pune sunt inacceptabile pentru Bulgaria”, a declarat Radev.

APA mai aminteşte că Austria a blocat pe 8 decembrie 2022 extinderea spaţiului Schengen la România şi Bulgaria, motivându-şi opoziţia prin numărul mare de cereri de azil. Ţările de Jos s-au opus, la rândul lor, primirii în Schengen a Bulgariei.

Pe lângă Austria, din cadrul „Forumului Salzburg” mai fac parte România, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Sunt reprezentate, de asemenea, statele din Balcanii de Vest şi Republica Moldova.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri