Președintele Bulgariei: Condițiile puse de Austria pentru Air Schengen sunt inacceptabile

Data publicării:
Președintele Bulgariei, Rumen Radev
Președintele Bulgariei, Rumen Radev. Foto: Profimedia Images

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat duminică, întrebat despre condițiile puse de Austria pentru acceptarea României și Bulgariei în Air Schengen, că sunt „inacceptabile”, scrie presa din Bulgaria.

„Ceea ce spune ministrul de Interne al Austriei este un pas înainte, dar trebuie să fim foarte atenți. Este extrem de important pentru noi să deschidem granițele terestre. Condițiile pe care ministrul le pune sunt inacceptabile pentru Bulgaria”, a declarat Radev.

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a declarat luni că a prezentat Comisiei Europene 'condiţii clare' pe care aceasta să le implementeze înainte ca Viena să fie de acord cu primirea României şi Bulgariei în aşa-numitul „Air Schengen”.

În mod concret, el cere Comisiei o triplare a numărului de poliţişti de frontieră.

De asemenea, Comisia trebuie să aloce fonduri pentru infrastructura de protecţie a frontierelor. Este necesară în primul rând o modernizare tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă.

În plus, Karner solicită controale întărite la frontierele terestre, precum şi preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni.

Solicitarea privind menţinerea controalelor la frontiere a fost motivată de Karner printr-o „problemă cu traficanţii”. Din ceva mai mult de 50.000 de solicitanţi de azil în Austria, numai în jur de 150 migranţi au venit prin aeroporturi, a explicat ministrul de interne.

De asemenea, Karner cere ca cele două țări să își asume „responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria”.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri