C.T. Popescu: M-am abținut de la a trece din postura de gazetar în cea de demonstrant, dar o să o fac și pe asta

Data actualizării: Data publicării:
ctp digi

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu este de părere că intervenția Statelor Unite ale Americii nu poate fi decisivă în renunțarea la modificările legilor justiției și că doar demonstrațiile de stradă ar putea să rezolve criza politică și de politică externă în pragul căreia se află România. Jurnalistul a precizat, în emisiunea „Jurnal de Seară”, difuzată de luni până joi, de la ora 20:00, că, dacă se va alătura străzii, va renunța pentru o perioadă la avantajele profesiei sale, deoarece nu își dorește să fie „un demonstrant de lux, care după stradă se duce la TV și își expune ideile.”

Puteți urmări emisiunea „Jurnal de seară” integral aici

Românii (n.r. trebuie să pună piciorul în prag aici). Nu trebuie să ne facem iluzia că SUA pot rezolva problemele României, numai noi le putem rezolva și acest mesaj al SUA este adresat cetățenilor români. Da, 2% din PIB, Patriot, dar dacă nu aveți un stat cu adevărat de drept, justiție independentă, atunci toate astea nu valorează nimic. Corupția instituționalizată e cel mai mare dușman.

Ce spune Rex Tillerson este ce spuneam eu. Comportamentul acestor domni este adresat unor maimuțe. Pentru că e vorba despre prostirea în față, asta spune Rex. Ne prostiți în față. Chiar în halul ăsta?

La așa ceva, la prostirea în față, nu mai rămâne decât reacția societății civile, a oamenilor. Cum? Prin demonstrații de stradă, care sunt o modalitate democratică. Există și alte posibilități democratice, cum ar fi greva, cum ar fi greva generală. Nu vreau să dau sugestii, stiți că întotdeauna m-am abținut de la a trece din postura de gazetar în cea de demonstrant, dar dacă va fi nevoie, o să o fac și pe asta. Dar în acel moment, eu îmi voi suspenda calitatea de gazetar.

Eu, când mă duc în stradă, nu mai apar la emisiune și nici nu mai scriu și nu mai apar nicăieri. Dacă te duci în stradă, atunci te comporți aidoma oamenilor din stradă, care nu au la dispoziție televiziunea și nici un ziar în care să scrie. Singura manifestație este strada. Dacă mă alătur lor, nu vreau să fiu un demonstrant de lux, care după stradă se duce la TV și își expune ideile. Asta o să fac.

Există modalități democratice prin care oamenii se pot opune acestei catastrofe istorice. Sper ca votanții PSD, sper ca oamenii care au crezut până acum în Soros...apropo, unde e Soros?! Vă garantez că Soros a murit, nu se mai aude nimic de el, nu o să mai spună un cuvânt. După ce avem statul paralel egal departamentul de stat, ce Soros? Ce mulținaționale? Nu mai încape un cuvânt, nu o să îi mai auziți.

Cei care ați crezut în gogorițele astea, asta sper: să înțelegeți că este vorba despre un moment critic pentru această țară, care poate să alunece pentru o perioadă de timp, așa cum s-a întâmplat cu 60-70 de ani în urmă. Pentru decenii, România s-a dus în întunericul estic și a stat acolo Nu ne pot salva americanii de așa ceva, nu ne poate salva Uniunea Europeană, pot să îmboldească, să urmărească, să ne ajute cu expertiza, fonduri UE, dar nu pot să rezolve o asemenea problemă pentru noi. Noi trebuie să ne facem ordine în țara noastră.

Ar trebui să ia o poziție oficială președintele Klaus Iohannis? 

C.T. Popescu: „Categoric ar trebui să vorbească domnul Iohannis. Ar trebui să vorbească, pentru că ceea ce se întâmplă acum este o chestiune de securitate națională. E dincolo de codul fiscal, de codul penal, dincolo de problemele la zi. E o chestiune de securitate națională și chestiune esențială de politică internațională, externă a României. Responsabilitatea principală pentru politica externă și securitate este a președintelui României. Este obligatoriu să aibă președinția o atitudine, un mesaj în această situație.”

Este posibil să înghețe SUA relațiile cu România?

„Miliarde de dolari americani? Ați făcut socoteala câte miliarde s-au dus în Polonia? Aproape că nici nu putem socoti. Cu mult mai multe decât în România și iată ce face Polonia în relația cu SUA. Ne găsim într-o situație care ar fi de râs, dacă nu e de plâns. În 95, România a fost ultima găină în estul european. În fața noastră erau Ungaria, Polonia și Cehia. Mereu aceste trei țări au fost înaintea noastră, în marș spre Occident. Acum au luat-o invers, au făcut stânga împrejur. Acum încearcă Dragnea și Tăriceanu să ajungem în rând cu Ungaria, Polonia și Cehia”, a declarat jurnalistul în emisiunea „Jurnal de seară”. 

 

 

 

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri