Cetățenii care se întorc din țările de pe lista galbenă, obligați să prezinte test PCR la intrarea în România. Lista actualizată

Data actualizării: Data publicării:
aeroport afisaj cu covid-19
Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată Foto: Guliver/GettyImages

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat joi lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, de unde, la întoarcere în România, persoanele sunt obligate să stea în carantină. De asemenea, potrivit deciziei CNSU, cetățenii care se întorc din țările respective sunt obligați să prezinte și un test COVID-19 negativ făcut cu 72 de ore înainte de intrarea în țară.

ACTUALIZARE. CNSU a adoptat o nouă hotărâre care conține și categoriile exceptate. Acestea includ persoanele vaccinate și cei care s-au vindeccat de COVID.


Pe lângă testul negativ prezentat la intrarea în țară, cetățenii sunt obligați să stea în carantină 14 zile, cu posibilitatea de a ieși din carantină după zece zile dacă în a opta zi efectuează un nou test PCR care este negativ.

Potrivit documentului pe listă au intrat mai multe țări, unele dintre ele fiind destinație de vacanță în această perioadă pentru numeroși români. Printre acestea se numără Maldive. Pe această listă sunt și țări cu un număr mare de români printre care Spania, Italia, Franța, Germania sau Marea Britanie.

Persoanele care au avut COVID-19 și cele vaccinate cu a doua doză de vaccin, la zece zile de la rapel, nu vor mai sta în carantină.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1 - Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexa nr. 1.

Art.2 - (1) La intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. 1, au obligația prezentării certificatului unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară.

(2) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1), cu excepția celor sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, se aplică excepțiile de la măsurile de carantinare aprobate prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36 din 21.07.2020 cu modificările și completările ulterioare. (n.red. după a 8-a zi poți face un test RT-PCR care dacă este negativ poți să ieși din carantină după 10 zile.)

(3) Pentru persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, se aplică excepțiile de la măsurile de carantinare aprobate prin hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 1 din 03.01.2021, nr. 3 din 11.01.2021 și nr. 4 din 18.01.2021. (n.red. este exceptat personalul navigant, persoanele care au avut COVID-19 și cei care au făcut vaccinul, la 10 zile de la rapel)

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri