Povestea dramatică din spatele unei fotografii în care Hitler îmbrățișează o fetiță evreică. Ce s-a întâmplat cu micuța

Data actualizării: Data publicării:
Adolf Hitler și Rosa Bernile Nienau
Foto: Agerpres

La prima vedere, această fotografie, în care un bărbat îmbrățișează părintește o fetiță, pare o scenă de bucurie imensă. La o privire mai atentă, bucuria se transformă rapid în tristețe: bărbatul este nimeni altul decât Adolf Hitler, temutul lider nazist care se face vinovat de moarte a 6 milioane de evrei, iar copila este evreică.

Adolf Hitler și Rosa Bernile Nienau
Foto: Agerpres

În ciuda originii ei, Adolf Hitler a construit o adevărată prietenie cu Rosa Bernile Nienau, prietenie care s-a terminat după cinci ani, la intervenția unor oficiali naziști de top. Iar acum această imagine rară, făcută în 1933 și semnată de liderul nazist, a fost scoasă la licitație în SUA și achiziționată în schimbul sumei de 9.000 de dolari.

Casa de licitație Alexander Historical Auctions, din Maryland, a dezvăluit că poza a fost făcută de un fotograf pe nume Heinrich Hoffmann, scrie BBC.

„Această versiune semnată nu a fost văzută de publicul larg până acum. Hitler era fotografiat foarte des în compania unor copii, pentru propagandă. Elementul șocant al acestui exemplar este că acesta pare să aibă o afinitate reală pentru fetiță. Am fost pur și simplu uimit”, a dezvăluit Bill Panagopulos.

Adolf Hitler și Rosa Bernile Nienau împărțeau aceeași zi de naștere.

Ziua de naștere comună a fost cea care i-a adus pe cei doi împreună și începutul acestei prietenii neobișnuite. Potrivit site-ului casei de licitații, Rosa și mama acesteia erau în mulțimea care se strânsese în fața casei de vacanță a lui Hitler din Alpi, în 1933, pentru a-i serba ziua de naștere.

Se crede că atunci când liderul nazist a descoperit că Rosa este născută în aceeași zi, a invitat-o, împreună cu mama ei, Karoline, în casă. Acolo ar fi fost făcute fotografiile. Nu la mult timp după, s-a descoperit că mama lui Rosa era evreică. În ochii statului nazist, asta o transforma și pe micuță în evreică.

Însă acest lucru nu l-a împiedicat pe Hitler să continue prietenia cu Rosa, căreia i-a și trimis o copie semnată a fotografiei.

„Draga și amabila (n.r. - istoricii nu sunt siguri pe cuvântul amabila, însă cred că asta ar scrie pe poză) Rosa Nienau, Adolf Hitler, Munchen, 16 iunie 1933”, a scris acesta.

Se pare că Rosa și-a pus mai târziu propria amprentă pe imagine, desenând flori pe poza alb-negru. Mai mult, între 1935 și 1938, aceasta i-a scris lui Hitler și asistentului acestuia, Wilhelm Bruckner, de cel puțin 17 ori. Povestea de prietenie s-a încheiat atunci când mama lui Rosa, văduvă, a fost contactată de secretarul privat al liderului nazist, Martin Bormann, care i-a spus să înceteze orice contact cu Hitler.

Hitler, însă, a rămas deloc impresionat de eforturile secretarului, a povestit mai târziu Hoffmann.

„Sunt oameni care au un adevărat talent în a-mi strica orice mică bucurie”, i-ar fi spus Hitler. Sau cel puțin asta susține Hoffmann în biografia „Hitler Was My Friend” (n.r. „Hitler era prietenul meu”)

Cu Hitler și Rosa mai există o fotografie, intitulată „Hitler's Sweetheart” (n.r. „Drăguța lui Hitler”).

Adolf Hitler și Rosa Bernile Nienau
Foto: Hepta/Ferrari Press Agency

În anul în care Bormann i-a cerut mamei lui Rosa să rupă orice contact cu Hitler a fost și cel în care a început Al Doilea Război Mondial. Șase ani mai târziu, când naziștii au fost învinși în sfârșit, șase milioane de evrei muriseră.

Nici Rosa nu a supraviețut războiului. A murit în 1943, la vârsta de 17 ani, de poliomielita, într-un spital din Munchen. Era anul în care se împliniseră 10 ani de la momentul în care l-a cunoscut pe temutul Adolf Hitler.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...