Acord dur la Bruxelles. Cipru scapă de faliment

Data publicării:
25032013 20m 20cipru 20fara 20faliment-56717

Cipru scapă de faliment, în al 11-lea ceas, printr-un plan de salvare extrem de dur. Una dintre cele mai importante bănci din insulă va fi pur şi simplu desfiinţată, iar la cea de-a doua ca mărime, cei care au conturi acolo, riscă să piardă o treime din tot ce depăşeşte pragul de 100 de mii de euro.

Guvernul de la Nicosia a anunţat că „preia” depozitele pentru a plăti datoria uriaşă a ţării. Între timp, tensiunea explodează la propriu. Dincolo de protestele de stradă, o bombă a aruncat în aer filiala din Limassol a principalei bănci cipriote.

Care sunt condițiile

În schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro, Ciprul a acceptat să sacrifice primele două bănci ale țării. Banca Populară, a doua ca mărime, va fi desființată.

„În contextul posibilităților politice de săptămâna trecută, am ales instrumente diferite și am obținut soluții mai bune, în cele mai dificile circumstanțe, îmi pare rău să o spun”, a explicat Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogroup.

Depozitele mai mici de 100 de mii de euro vor fi preluate de Bank of Cyprus, cea mai mare din țară. Dar tot ce trece de această sumă, indiferent dacă este vorba despre banii firmelor sau ai persoanelor particulare, vor fi rechiziționate de stat. Este vorba despre 4,2 miliarde de euro, cu care vor fi plătite datoriile țării. Liderii europeni admit că sunt măsuri dure, dar spun că au încercat să protejeze oamenii de rând.

„Prin măsurile pe care le-am luat, am rezolvat cea mai mare parte a problemelor din sectorul bancar care amenințau să arunce în haos întreaga țară. Ne-am asigurat că povara financiară va fi suportată în primul rând de acționari și creditori, și în al doilea rând de deponenții cu mai mult de 100 000 euro”, a declarat Pierre Moscovici, ministrul de Finanțe al Franței.

Ce spun membrii Guvernului

Și Bank of Cyprus, unde au conturi numeroși oameni de afaceri ruși, va fi restructurată. Deși foarte dur, planul era singurul care putea salva țara de faliment, au explicat membrii guvernului.

„Nu e vorba că am câștigat o bătălie, ci am evitat o ieșire din zona euro, ceea ce ar fi fost dezastruos”, a explicat Michael Sarris, ministrul de finanțe din Cipru.

Dar chiar dacă pentru moment Ciprul a scăpat de faliment, pe localnici îi așteaptă vremuri grele.

„Comisia Europeană va face tot posibilul pentru a atenua consecințele sociale ale acestui șoc economic și pentru a contribui la protejarea cetățenilor celor mai vulnerabili”, a afirmat Ollie Rehn, comisar european pentru afaceri economice și monetare.

Acordul pune capăt incertitudinilor care planau asupra zonei euro. Bursele din Asia au deschis în creștere, iar cotația euro în raport cu moneda americană a depășit pragul de un dolar și 30 de cenți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri