Acord și concesii privind un plan de nouă miliarde de euro pentru sprijinirea Lufthansa

Data actualizării: Data publicării:
Lufthansa Pilots Launch Two-Day Strike
Photo by Sean Gallup/Getty Images

Guvernul german şi Comisia Europeană au ajuns la un acord cu privire la strategia pentru sprijinirea companiei aeriene germane Lufthansa. Planul prevede un ajutor de nouă miliarde euro, transmite AFP, citată de Agerpres.

Compromisul, la care au ajuns negociatorii Berlinului şi Comisiei Europene, prevede că Lufthansa va ceda concurenţilor până la 24 de sloturi orare de decolare şi aterizare utilizate de opt avioane staţionate la aeroporturile din Frankfurt şi München.

Lufthansa a precizat că aceste sloturi vor putea fi preluate de un concurent european care nu a beneficiat de ajutoare de stat din cauza pandemiei de coronavirus.

Precedentele condiţii includea cedarea de către Lufthansa 72 de de sloturi orare de decolare şi aterizare utilizate de 12 din cele 300 de avioane ale companiei staţionate la aeroporturile din Frankfurt şi München.

Cea mai mare operaţiune de salvare a unei companii demarată de Guvernul german de la debutul crizei coronavirusului prevede că Guvernul de la Berlin va prelua o participaţie de 20% în Lufthansa, în schimbul sumei de 300 milioane de euro.

De asemenea, executivul german va injecta în Lufthansa 5,7 miliarde de euro iar banca de dezvoltare KfW şi alte bănci vor acorda companiei un împrumut de trei miliarde de euro, pe trei ani. Va fi pentru prima dată de la privatizarea completă a Lufthansa, în 1997, când statul german va redeveni acţionar la compania aeriană.

Şi alte mari companii aeriene cum ar fi Air France-KLM, American Airlines, United Airlines şi Delta Air Lines au cerut ajutor de la stat ca urmare a efectelor economice ale pandemiei.

La începutul lunii mai, Comisia Europeană a permis Franţei să acorde un sprijin în valoare de şapte miliarde de euro pentru compania aeriană Air France, ajutorul va fi compus dintr-un împrumut în valoare de patru miliarde de euro acordat de un sindicat de şase bănci, şi garantat de statul francez în proporţie de 90%, precum şi de un împrumut direct de trei miliarde de euro acordat de statul francez.

Redactare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri