Adrian Porumboiu: Am ajuns să importăm cireşe din Africa de Sud şi fasole din Etiopia

Data publicării:
porumboiu 20resize 20mediafax 20foto 20liviu 20chirica-57474

„La ora actuală importăm legume, importăm fructe, flori într-o cantitate impresionantă şi banii aceştia pleacă şi au destinaţii în alte zări. Noi vom putea vorbi despre o agricultură reală, care să asigure atât necesarul de consum pentru români, dar şi pentru export, doar atunci când vom reuşi să facem acele ferme mici, de 2-5 hectare”, a spus Adrian Porumboiu.

El a afirmat că cei care vor dezvolta ferme de mici dimensiuni nu vor putea face cultură mare, de grâu sau rapiţă.

„E scandalos de ruşinos să ne gândim că vine primăvara şi importăm ardei iuţi din Turcia. Importăm mere de unde vreţi, de unde nu vreţi. Importăm cireşe din Africa de Sud. Vin cu chartere şi aduc în România. Fasolea se importă din Etiopia”, a adăugat Porumboiu, potrivit MEDIAFAX.

El a mai spus că România ar putea face din agricultură pistonul de bază al economiei, pentru că oricum alte lucruri „nu au mai rămas”.

Porumboiu, către ministrul Agriculturii: Vindeţi cele 350.000 de hectare de teren agricol ale statului

„Cei care primesc sume impresionante de la stat pentru irigaţii sunt firme care au contracte de concesiune cu statul. Cât plătesc redevenţe acele firme care au concesiune cu statul este foarte uşor de aflat. Doi-trei bănuţi acolo, într-un derizoriu exagerat. Şi acele firme primesc mai departe subvenţie pentru irigaţii”, a spus Porumboiu.

El a spus că din 9 milioane de hectare de teren arabil la nivel naţional a mai rămas „o oază de bucurii şi de satisfacţii depline” pentru unii agricultori, care însumează 350.000 de hectare.

„Vă rog, domnule ministru, scoateţi la vânzare acele 350.000 de hectare, să nu mai invoce nimeni niciun fel de contracte, că sunt făcute. Toate sunt contracte care nu au iz penal, depăşesc sfera penalului. Vindeţi-le şi cu banii obţinuţi veţi sprijini producătorii care au două sau trei hectare să-şi facă sere. Se va face infrastructură încât să aibă drum şi pod în zona respectivă”, a mai spus Adrian Porumboiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri