Bulgaria renunță la interdicția de a importa cereale ucrainene și invocă solidaritatea cu Ucraina

Data publicării:
cereale în portul Constanța
Guvernul de la Sofia a apreciat că este necesar să fie "stimulată concurenţa pe piaţă", pentru a ţine în frâu inflaţia alimentară. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Bulgaria a decis joi să renunțe la prelungirea interdicţiei de a importa cereale ucrainene după 15 septembrie, data la care expiră aceasta. Rezoluția adoptată de Parlamentul bulgar invocă "solidaritatea cu Ucraina", informează AFP, preluată de Agerpres.

Sofia "nu susţine" o extindere a restricţiilor, stipulează o rezoluţie adoptată de Parlamentul bulgar cu o largă majoritate (124 de voturi din totalul celor 197 de deputaţi prezenţi), la iniţiativa guvernului proeuropean al Bulgariei. Textul invocă "solidaritatea cu Ucraina" şi necesitatea de a "garanta securitatea alimentară la scară mondială".

În aprilie, Uniunea Europeană a autorizat cinci state membre - Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia - să interzică vânzarea de grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui din Ucraina pe teritoriul lor, cu condiţia ca aceste state să nu împiedice tranzitul de cereale ucrainene către alte ţări, aceasta pentru a-şi proteja agricultorii, care atribuie acestor importuri din Ucraina scăderea preţurilor de pe pieţele locale.

În urma declanşării ofensivei ruse şi a închiderii de căi maritime pe Marea Neagră, aceste ţări s-au văzut în situaţia de a avea cereale la preţuri scăzute venite din Ucraina, rămase blocate pe teritoriul lor din cauza unor probleme logistice, în loc să ajungă în Africa şi Orientul Mijlociu.

Polonia a anunţat deja că ea va prelungi unilateral interdicţia, iar Ungaria a atenţionat că va face la fel, dacă Bruxelles-ul va decide să nu extindă restricţiile.

România a cerut Comisiei Europene prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina până la sfârşitul acestui an, introducerea de două noi produse în listă, dar şi acordarea unui sprijin pentru fermierii români de 30 euro/pe tonă pentru exportul cerealelor.

Ungaria a ajuns la un acord cu România, Bulgaria şi Slovacia prin care cele patru state membre UE din Europa Centrală şi de Est (ECE) vor impune la nivel naţional interdicţii asupra importurilor de cereale ucrainene pentru a-şi proteja pieţele, dacă UE nu extinde interdicţia care expiră pe 15 septembrie.

Situaţia Bulgariei este diferită de cea din ţările vecine, pentru că ea are mari producători de ulei de floarea soarelui care se plâng, de la punerea în aplicare a acestui embargo, de o penurie gravă de cereale şi de preţuri ridicate.

Aceşti producători au salutat "triumful raţiunii", în timp ce agricultorii care nu văd cu ochi buni concurenţa ucraineană, dimpotrivă, au denunţat această decizie.

Guvernul de la Sofia a apreciat că este necesar să fie "stimulată concurenţa pe piaţă", pentru a ţine în frâu inflaţia alimentară, a explicat miercuri prim-ministrul Nikolai Denkov.

Sofia va cere de asemenea Bruxelles-ului ajutoare "pentru ameliorarea infrastructurilor sale rutiere şi feroviare, în vederea accelerării transportului de mărfuri ucrainene către ţări terţe".

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat joi decizia Bulgariei de a nu mai prelungi această interdicţie.

"Îi mulţumesc lui Nikolai Denkov şi echipei sale, precum şi parlamentarilor bulgari care au susţinut iniţiativa. Bulgaria oferă un exemplu de adevărată solidaritate", a scris Zelenski pe platforma socială X (fosta Twitter).

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri