Explicațiile lui Chiriţoiu: cât e deficit bugetar în prețul ouălor

Data actualizării: Data publicării:
avicola calarasi

Președintele Consiliului Concurenței spune că actualele scumpiri la alimente, de până la 50%, nu pot fi justificate doar prin deficitul comercial, cel bugetar sau cursul de schimb.

Colaborarea dintre instituţiile statului să se realizeze discret, în întâlniri directe şi nu să fie mediate de presă, a spus joi Bogdan Chirițoiu. El a vorbit despre creşterea anumitor preţuri şi spune că există o anchetă începută, iar dacă sunt descoperite comportamente incorecte sau ilegale ale unor firme româneşti, acestea vor fi sancţionate. În plus, prin specificul activităţii sale, care înseamnă sancţionarea unor înţelegeri ilegale, instituţia pe care o conduce are nevoie de o anumită discreţie.

”Asta cred şi eu, că sunt un funcţionar cenuşiu al statului român, da, ăsta sunt”, a spus el.

Deficitul bugetar nu poate explica scumpirile

Cât privește declarațiile sale anterioare care au făcut vâlvă, potrivit cărora o parte din deficitul bugetar s-ar duce în importuri, crescând deficitul comercial, Chirițoiu a ținut să preczieze că deficitele in cauză nu pot explica scumpirea masivă a alimentelor. ”O creştere de 50% la anumite produse, cum vedem la ouă, nu se poate explica doar prin efectul macroeconomic al deficitului bugetar, deficitului comercial şi al deprecierii cursului.  Aceste elemente există, ele genereză o creştere moderată a preţului. Cea pe care o vedem de 3% în octombrie 2017 faţă de 2016 aceea e o creştere moderată a preţului şi ea se leagă de aceste variabile macroeconomice”, a declarat joi Chiriţoiu.

Creşterea mare de preţ la ouă nu are legătură cu aceste variabile, precizează el. ”Avem o analiză începută, nu avem o analiză finalizată. Vedem evoluţiile internaţionale, vedem că lucruri similare se întâmplă şi în alte ţări din Uniune. Nu excludem faptul că pot fi comportamente incorecte, ilegale ale unor actori din România, iar dacă le vom identifica, le vom sancţiona”, a precizat Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei, prin specificul activităţii sale, care înseamnă sancţionarea unor înţelegeri ilegale, are nevoie de o anumită discreţie, spune el. ”Nu prinzi hoţul dacă faci prea multă gălăgie”, punctează el.

Daea: Chirițoiu nu este păun între găini

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, l-a acuzat, miercuri, în şedinţa de Guvern, pe preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, că face afirmaţii împotriva ţării şi a susţinut că acesta trebuie să vină să dea explicaţii în Guvern, pentru că ”nu e păun între găini”. Premierul Mihai Tudose i-a spus ministrului Agriculturii că au început să circule caricaturi cu găini care îşi iau haine de blană. Petre Daea a precizat că, dat fiind faptul că în piaţă preţurile la unele produse au crescut nejustificat, a instituit la nivelul ministerului o echipă de control.

”Au intrat în dispozitiv toate instituţiile statului să verifice ce şi cum. Am făcut şi o adresă Consiliului Concurenţei şi l-am rugat să intervină, pentru că sunt elemente pe care noi nu le cunoaştem, dat fiind faptul că ele nu se justifică din punct de vedere al calculelor pe care le facem şi al logicii procesului de producţie. De exemplu la ouă, astăzi fermierul în România îl produce cu 36 de bani, îl scoate la poarta fermei ambalat, sigilat, etichetat, îl şi transportă în piaţă, îl duce practic pe raft şi de aici deodată până la un leu, ceea ce pentru noi nu este normal. Am rugat prin adresă scrisă preşedintele Consiliului Concurenţei care, dacă astăzi este aici, eu aş cataloga declaraţia sa împotriva ţării. Foarte atent spun acest lucru şi foarte apăsat, pentru că a spune că sunt diferenţe din cauza deficitului bugetar, mi se pare prea mult. A făcut o asemenea afirmaţie, că din cauza deficitului bugetar. Dumnealui ar trebui să dea explicaţii Guvernului României, pentru că nu este păun între găini şi noi să fim în fiecare zi perpeliţi fie de situaţia reală”, a afirmat Daea.

Ministrul Agriculturii a mai spus că aceste lucruri trebuie abordate cu seriozitate de către preşedintele Consiliului Concurenţei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri