Neo-pătlăgica românească: Cultivată în apă, cu nutrienți picurați de computer

Data publicării:
rosii cherry

Plante care cresc în apă, nu pe pământ. Într-o localitate din Bihor a fost inaugurată o seră de roșii cherry care sunt plantate în cuburi cu fibre de nucă de cocos. Sera este aproape în totalitate automatizată. De la geamuri, temperatură și nutrienți, totul este controlat de un computer. Investiția este de aproape 730 de mii de euro, din care 70% sunt bani europeni.

Robert Andrei Muntean, beneficiarul investiţiei: Acesta este jgheabul de cultură, aceasta este plapuma cu substratul din fibră de nucă de cocos, cubul cu planta propriu-spusă pe două brațe, este o plantă altoită. Acestea sunt picurătoarele pentru nutrienţi.

Pe o suprafață de aproape 2.700 de metri pătrați, sera hidroponică, în care planta crește în apă, nu pe sol, este dotată cu aparatură de ultimă generație. Totul este controlat, de la geamuri şi până la nutrienți, de pe computer.

Robert Andrei Muntean: De la geamuri, aerisire, ecranul termic, ventilatoarele, buteliile de CO2, sulfurul, absolut tot se controlează de aici. Toată tehnologia prezentă în sera noastră este tehnologie olandeză de ultimă generație. Reducem implicarea omului directă în seră, deci aproape totul este automatizat.

Răsadurile, aduse din Grecia, sunt plantate într-un cub cu fibră de nucă de cocos, iar planta se dezvoltă vertical. Roșiile cherry vor fi recoltate timp de zece luni pe an, iar săptămânal vor fi culese între două și două tone și jumătate de legume.

Constantin Câmpan, inginer: Avem o cultură de roşii pe perioadă nedeterminată, deci asta înseamnă că noi o să avem cultura de roşii undeva la zece luni recoltă, pe când în câmp nu putem mai mult de trei luni pe timpul verii.

Robert Andrei Muntean, beneficiarul investiției: Sunt agățate aceste cârlige, să poată crește. Aceste plante ajung la o înălțime de 15 metri. Când ajung la cârlige, acestea se palisează, coboară.

Proiectul a fost dezvoltat de Robert Andrei Muntean, un tânăr de 22 de ani, care a obținut finanțare europeană.

Adrian Ionuț Chesnoiu, directorul general al AFIR: În cazul investiției de față, la valoarea totală de 726 de mii de euro, 705 mii au fost eligibili pe proiectul finanțat de noi, din care agenția (n.r.- AFIR) a venit cu 70% finanțare, undeva la 490 de mii de euro.

Răsadurile au fost plantate pe 22 iunie, iar prima recoltă de roșii cherry va fi la jumătatea lunii august.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri