Putin cere dezvoltarea căilor de transport de mărfuri în Asia. Rusia încearcă să creeze noi rute pentru a exporta grâu

Data publicării:
Vladimir Putin și Kassym-Jomart Tokayev
Vladimir Putin (st) și Kassym-Jomart Tokayev (dr), la începutul vizitei oficiale în Kazahstan. Sursa foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a cerut dezvoltarea rutelor de transport de mărfuri pentru grâu și îngrășăminte în Asia, în timpul unei vizite în Kazahstan, joi. Rusia încearcă să creeze noi căi de export, din cauza sancțiunilor occidentale, transmite Reuters.

Prezidând o conferință privind cooperarea agricolă cu președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev, Putin a spus că Rusia va avea aproximativ 60 de milioane de tone metrice de grâu disponibile pentru exporturi din recolta puternică din acest an.

„Suntem, cu siguranță, încrezători că ne vom menține pe primul loc la nivel global în ceea ce privește exporturile acestui produs de bază important, grâul”, a spus Putin.

El a cerut dezvoltarea în continuare a rutelor de transport maritim către piețele mari asiatice, cum ar fi China și India.

Sancțiunile occidentale asupra băncilor și companiilor rusești au îngreunat exportatorii ruși să livreze cereale și să organizeze plăți, deși sancțiunile nu vizează în mod specific astfel de mărfuri.

Se pare că Moscova a cerut exportatorilor să adopte un preț minim de export pentru grâu pentru a proteja veniturile fermierilor, deși funcționarea schemei semi-oficiale este neclară.

Kazahstanul, la rândul său, încearcă să devină un centru logistic pentru mărfurile rusești cu destinație China și Iran, spun oficialii. Țara operează deja o legătură feroviară între Rusia și China și are o legătură feroviară cu Iranul de-a lungul Mării Caspice.

Vizita de joi a fost cea de-a treia călătorie cunoscută a lui Putin în străinătate de când Curtea Penală Internațională (ICC) cu sediul la Haga a emis un mandat de arestare în martie pentru liderul rus sub acuzația de crime de război, lucru pe care Kremlinul îl respinge cu fermitate.

putin în kazahstan
sursa foto: Profimedia Images

Kazahstanul, precum China și Kârgâzstan, celelalte două țări pe care Putin le-a vizitat recent, nu este semnatar al CPI.

CPI, care l-a acuzat pe Putin că a deportat ilegal copii din Ucraina, obligă cele 123 de state membre ale instanței să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va pune piciorul pe teritoriul lor.

Tokayev din Kazahstan, un diplomat de carieră, și-a menținut cu grijă neutralitatea în conflictul Rusia-Vest și l-a salutat pe Putin la doar o săptămână după ce l-a găzduit pe președintele francez Emmanuel Macron. O delegație a Statelor Unite condusă de un înalt oficial al Departamentului de Stat a vizitat Astana săptămâna aceasta.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri