Video Seceta a afectat producția de castane românești, așa că piețele sunt invadate de cele din import. Cu cât se vinde kilogramul

Data publicării:
castane in maini de femeie
Seceta de anul acesta a compromis inclusiv producția de castane. Credit foto: Guliver/Getty Images

Seceta a lovit puternic producția de castane, iar piețele sunt acum invadate de cele din import. Aduse din Grecia și Italia, fructele de sezon costă și 40 de lei. Coapte sunt mult mai scumpe. Prețul unui kilogram poate ajunge și la o sută de lei.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Seceta de anul acesta a compromis inclusiv producția de castane. De asta, pe tarabe sunt acum mai ales fructe din import.

"- Castane românești nu avem doamnă?
- Nu sunt și care sunt vin stricate", explică un comerciant din piață.

"Nu mai avem nimic, am sărăcit cu toții", e de părere un domn.

Un kilogram de castane costă între 25 - 40 de lei. Sunt cumpărători pe care nu prețul îi deranjează neapărat, ci faptul că aceste fructe sunt aduse din alte țări.

"Am luat pentru familie", spune un client.

"Aș cumpăra și eu, dar nu sunt bani și de import nu îmi plac", declară o femeie, în timp aflată la cumpărături. 

"Și, pentru că tot am fost în piață, am decis să cumpărăm și noi câteva castane, iar modalitate prin care le vom pregăti este una simplă: o să le facem în sobă, în jarul făcut din lemne. Înainte de a le pune în jar, trebuie să tăiem prima parte din castană, după care acestea sunt pregătite. Durează aproximativ 30 de minute până când castanele să fie gata, dar asta depinde de dimensiunea lor. Odată așezate acolo castanele vor începe să se coacă. După aproximativ 20 de minute, am luat castanele din jar, le-am pus pe farfurie și haideți să vedem cum arată castanele pe care le-am copt în jar", transmite Anamaria Ianc, jurnalist Digi24.

Castanele sunt bogate în fibre și vitamine. Medicii le recomandă, mai ales pentru că ajută la prevenirea bolilor de inimă, a unor boli cronice și chiar a cancerului. Fructele sunt extrem de delicioase. Pot fi coapte, prăjite, fierte ori consunmate sub formă de piure. Sub nicio formă ele nu trebuie consumate când sunt crude.

Reporter: Anamaria Ianc
Operator: Ionuț Voinea

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Domeniile din România în care se caută cei mai mulţi angajaţi. Sectoarele cu şanse mari să îţi găseşti loc de...
Digi FM
Eminem a devenit bunic. Fiica sa, Hailie Jade, a născut un băiat. Numele ales pentru bebeluș, o surpriză...
Pro FM
Paul Rudd, emoționat ca un „puști de 15 ani” când Miley Cyrus i-a strigat de pe scenă că-l iubește
Film Now
Filmul care a depășit orice așteptări la debutul la box office. A făcut deja dublul cheltuielilor de producție
Adevarul
Tunelurile care bat recordul Transfăgărășanului. Cum vor arăta cele mai lungi zone acoperite de autostradă...
Newsweek
Casa de Pensii schimbă ziua când bagă pensia pe card. Majoritatea pensionarilor nu iau 400 lei bonus
Digi FM
Kathleen Turner, actrița din „Giuvaierul Nilului”, de nerecunoscut. Vedeta în vârstă de 70 de ani se...
Digi World
Ce se întâmplă în corpul tău când urci scările. Un exercițiu banal cu beneficii surprinzătoare
Digi Animal World
Haos pe o autostradă din Texas. Zeci de vaci au scăpat dintr-o remorcă și au galopat nestingherite printre...
Film Now
„Omul pe care Hollywoodul adoră să îl urască”. Val Kilmer și cariera tumultoasă care a făcut din el o...
UTV
O româncă a primit cel mai rapid Golden Buzz din istoria Britain's Got Talent: „N-am mai auzit așa ceva de la...