Autoritățile locale anunță construcția unei noi fabrici sub marca Ikea la Cluj

Data publicării:
ikea mediafax

Ikea are un trecut complicat în ceea ce priveşte producţia de mobilier în România. La începutul crizei primele fabrici la care a renunţat Ikea au fost tocmai cele din România. Actuala fabrică din Jucu a scăpat însă de restructurare poate şi pentru că Ikea nu o controlează direct, ci prin intermediul unuia dintre principalii săi parteneri.

Un consilier judeţean din Cluj a anunţat ieri după-amiază că un producător de mobilă vrea să construiască o fabrică în parcul industrial Tetarom 3 din Jucu. Ar urma să fie create 400 de locuri de muncă, iar surse din piaţă citate de Mediafax spun că ar fi vorba de Ikea.

„Există un investitor care doreşte ca acolo să ridice o nouă investiţie, o fabrică din zona industriei mobilei, mobilier, care să aibă şi să angajeze în jur de 400 de persoane. Până la urmă eu ştiu că IKEA este o companie foarte mare şi are foarte mulţi furnizori şi acei furnizori cu siguranţă că trebuie să opereze şi pe piaţa din România”, a declarat consilierul judeţean Remus Lăpuşan.

„Noi ca şi primărie am fi foarte bucuroşi, Consiliul Local. În primul rând, ar încheia locuri de muncă, în al doilea rând, ar aduce venituri la bugetul local”, spune Ioan Bucur, viceprimarul comunei Jucu.

Parcul industrial Tetarom 3, din localitatea Jucu, se întinde pe o suprafaţă de 150 de hectare.

În acelaşi parc industrial există fabrica Ecolor care, deşi este controlată de grupul suedez Gyllensvaans, este o unitate care fabrică produse sub marca Ikea. Ecolor Jucu produce mobilă pentru Ikea din 2005 şi, în prezent are aproape 250 de angajaţi. Aşadar, nu este exclus ca viitoarea fabrică mobilă din Jucu despre care se vorbeşte în consiliul judeţean Cluj să fie să fie de fapt o extindere a activităţii celor de la Ecolor. Nu există o confimare oficială în acest sens.

Din 2008 Ikea nu mai are fabrici proprii în România. În septembrie 2008, divizia Swedwood, a gigantului suedez a decis să închidă unitatea de producţie a mobilei de la Siret din judeţul Suceava, în care investise aproape 10 milioane de dolari.

Fabrica pur şi simplu nu putea să se aprovizioneze cu lemnul de care avea nevoie din cauza litigiilor dintre Direcţia Silvică şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Aceste litigii făceau ca pădurea din zonă să nu poată fi exploatată.

Cu câteva luni înainte, Ikea renunţase deja la cea mai mare investiţie pe urma să o facă în producţia de mobilier în România. Cu 45 de milioane de euro trebuia să construiască o fabrică la Gura Humorului, însă rezultatele studiului de fezabilitate i-au făcut pe suedezi să se răzgândească.

În acelaşi timp, după declanşarea crizei, Ikea a renunţat la orice plan de extindere a reţelei comerciale din ţara noastră. Ikea are în continuare doar un singur magazin în România, la ieşirea din Bucureşti. O pare din mobila produsă la Suceava şi Jucu în ultimii 14 ani a fost vândută în magazinul românesc, restul a plecat la export.

În plus, compania Ikea a anunţat, vineri, că nu are în plan deschiderea unei unităţi de producţie în România, nici la Jucu, nici în altă localitate, potrivit Mediafax.

„Compania Ikea Group nu are în plan deschiderea unei unităţi de producţie în România, nici la Jucu, nici în altă localitate. Menţionăm că Ikea Group nu deţine în prezent nicio unitate de producţie în România”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, Mediafax, de către reprezentanţii grupului suedez.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri