Ce trebuie să știe investitorii britanici când ajung în România

Data publicării:
FOTO: Christopher Furlong/Getty Images
FOTO: Christopher Furlong/Getty Images

România arată bine de peste graniţe: creştere economică, relaxare fiscală, tot felul de oportunităţi de investiţii. Dar există şi o mare sperietoare pentru străinii care se gândesc să deschidă afaceri la noi: birocraţia. Atât de cunoscuți am devenit pentru această „calitate”, încât executivul de la Londra a pus la punct un ghid pentru britanicii dornici să investească în România.

În privința întâlnirilor de afaceri, ghidul recomandă investitorilor să ajungă la timp la acestea. Punctualitate este foarte importantă În afaceri, mai ales atunci când vorbim despre întâlnirile cu companiile private. Dacă aveţi întâlniri cu companiile de stat, în acest caz riscaţi să fiţi lăsat să aşteptaţi

În întâlniri nu prea există discuții colocviale sau informale, mai sunt atenţionaţi britanicii. Pe lista sfaturilor se numără şi evitarea întrebărilor personale, deoarece românii prețuiesc discreția despre viața privată. O altă recomandare: să nu exagereze când vine vorba de propriile realizări.

În schimb, ghidul îi avertizează cu privire la starea drumurilor.

Matthew Jipps, om de afaceri britanic: „Din Bucureşti în Timisoara îţi ia 9 ore şi sunt puţine drumuri care-ţi permit să traversezi repede ţara. Nu ştiu ţara prea bine, dar cred că asta este o barieră pentru comerţ”.

Şi n-ar fi singura problemă. Standardele de circulație pot fi precare. Fiți atenți la mașinile staționate în paralel cu cele parcate pe trotuar, dar fiţi atenţi de asemenea şi la şoferii care pot pune frână brusc, pentru a evita groapile din asfalt, câini vagabonzi, sau eventuale căruţe trese de cai.

Nici taxiurile nu sunt ferite de riscuri.

Liegh Hussey, turistă britanică: „Când am ajuns la hotel, taximetristul ne-a spus că nu are bani pentru rest, ceea ce nu părea credibil, deci categoric încerca să câştige mai mulţi bani decât trebuia”.

În ghidul britanic, investitorii sunt avertizaţi în legătură cu metodele de înşelăciune, dar şi să se ferească de hoţi.

Hoții de buzunare operează în zonele aglomerate, în special în centrul oraşului, unde sunt case de schimb valutar şI bănci. Vorbim şI de zonele în care sunt hoteluri, mijloacele de transport în comun şi în gară.

Marea Britanie este pe locul 10 în topul investitorilor străini din România. Peste 5.200 de societăţi britanice sau cu participare britanică funcţionează aici, cele mai multe în industria extractiva şi prelucratoare, dar şi în comerţ, asigurări şI tranzacţii imobiliare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri