Guvernul a dat azi cea mai bună veste pentru turismul românesc. TVA-ul se modifică de la 1 noiembrie

Data publicării:
Transfagarasan vacanta turism Romania_shutterstock_503738407

Taxa pe Valoare Adăugată aplicată turismului va scădea, de la 1 noiembrie, de la 9 la 5%. Decizia a fost luată astăzi în şedinţa de Guvern şi vizează o cotă redusă la cazare, servicii de restaurant şi parcuri de distracţii.

Transfagarasan vacanta turism Romania_shutterstock_503738407
FOTO: Shutterstock

De asemenea, TVA de 5% se va aplica şi în cazul închirierii terenurilor amenajate pentru camping. Turismul beneficiază astfel de cea mai redusă cotă de TVA, potrivit legislaţiei din România, aplicabilă în prezent doar pentru locuinţele noi, cărţi, manuale şcolare şi accesul la muzee sau monumente.

Guvernul speră, în acest fel, că hotelierii vor reduce tarifele, iar vacanţele cetăţenilor vor deveni mai ieftine.

Numai că, dacă există cerere, s-ar putea ca preţurile să nu se modifice. Relaxare fiscala se poate duce direct în creşterea marjelor de profit.

În luna august, de exemplu, considerată vârf de sezon, numărul turiştilor a fost cu 10 procente mai mare decât aceeaşi lună a anului trecut. Iar turismul din acest an a fost impulsionat puternic de voucherele de vacanţă.

E motivul pentru care e de aşteptat ca, pe tot anul, turismul românesc să înregistreze cele mai bune rezultate din ultimul deceniu. Hotelurile, restaurantele şi unităţile de tip catering, cunoscute sub numele de HORECA, vor depăşi cifra de afaceri de 15 miliarde de lei, după cum arătau estimările.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri